Så jobbar landets största HRF-klubb
Årsmöte med Gothia Towers HRF-klubb. Ungefär 93 procent av de anställda är medlemmar. Foto: Anna-lena Lundqvist
På jobbet Facket på jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så jobbar landets största HRF-klubb

De har fått arbetsgivaren att byta golv och betala arbetsskor. De 176 HRF:arna på Gothia Towers är en maktfaktor att räkna med.

Publicerad 13 mars 2012

Att ha facket på arbetsplatsen ger en känsla av trygghet, arbetstagarna får styrka och makt, säger Ludivina Pettersson.
Hon är en av de cirka trettio medlemmarna som har slutit upp på klubbens årsmöte i en av de många mötessalarna på Gothia Towers i Göteborg, där de jobbar. Stämningen är på topp. Ludivina har precis valts in som ordinarie styrelseledamot på arbetsplatsklubben. En av de viktigaste frågorna den kommande tiden handlar om schemaläggningen, berättar hon.
– Arbetsgivaren hänvisade till lågkonjunktur och hotade med uppsägningar om städpersonalen inte gick över till att arbeta varannan helg. Nu tjänar arbetsgivaren pengar på det medan vi sliter ut oss, säger Ludivina.

HRF-klubben på hotellet Gothia Towers är den största i landet med sina 176 medlemmar. Hela 93 procent av dem som är anställda i HRF:s avtalsområde är medlemmar i klubben. Det är en hög siffra och ger facket handlingsutrymme. Men det har inte alltid sett ut så. När Satu Söderström, numera ombudsman på avdelning Väst, började arbeta som hotellreceptionist på Gothia 2000 fanns det en liten klubb som höll på att tyna bort.
– Jag var med och byggde upp allting från början, berättar Satu. Klubben växte mycket tack vare aktiv rekrytering. Vi frågade och uppmanade arbetskamrater att gå med i facket. Och så medlemsutbildningen förstås. I dag har 130 av medlemmarna varit på utbildning och lärt sig allt från arbetarrörelsens historia, det fackliga löftet och den demokratiska processen till avtal och försäkringar, berättar Satu.

HRF-klubben på Gothia har fått igenom flera arbetsmiljöförbättringar som utbytt golv mot halkolyckor och arbetsskor till all service- och städpersonal.
– Förtroende är viktigt när man bygger upp föreningen, säger Satu. Både medlemmarnas, vars uppdrag vi har, och arbetsgivarens. Det förebygger missförstånd. När jag går till arbetsgivaren med fakta och bra argument har de inte mycket att sätta emot.

Jimi Simonsson är bartender och ledamot i klubbstyrelsen. Han blev medlem för snart två år sedan. Han ville lära sig mer om sina rättigheter, hävda sig och inte bli trampad på.
– Jag jobbar obekväma tider och det kan vara svårt för andra att sätta sig in i våra villkor. Det är viktigt att medlemmar med erfarenheter från olika delar av branschen är aktiva i facket, säger Jimi.
Hotellet ska växa och bygga ett tredje torn inom kort och Jimi berättar att en viktig uppgift för klubben blir att se till att de nya anställningarna går rätt till. 

Trots sina 26 år har Ann-Sofie Tsupukka hunnit vara med i facket i många år. Hon gick med i Kommunal när hon praktiserade i hemtjänsten. När hon sedan började på Gothia uppmanades hon att gå med i HRF. 
– Satu var ordförande i klubben och fångade upp mig när jag var 21 år. En konflikt med arbetsgivaren om en anställning fick mig att bli fackligt aktiv. Jag blev invald in i klubbstyrelsen 2007 och på den vägen är det, berättar Ann-Sofie. 

Framöver kommer klubben jobba med att förbättra schemat för städpersonalen, så att de inte schemaläggs varannan helg. Ett annat mål är att fler ska få tillsvidare-anställningar. En klubb på arbetsplatsen ger facklig närvaro och daglig kontakt. Och att fler blir aktiva, berättar Ann-Sofie.
– Att städa på hotell är fysiskt tungt och psykiskt stressande. Den starka fackliga närvaron på arbetsplatsen gör att folk känner att de inte står ensamma mot arbetsgivaren. Det är en anledning att jag är kvar i branschen, säger Ann-Sofie Tsupukka.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.