Trasiga spisar och levande ljus – det finns många brandrisker på hotell och restauranger. När larmet går gäller det att personalen agerar. Det gjorde de på Villa Källhagen.
Det var en småkylig fredagskväll i maj i år. På Villa Källhagen i Stockholm var det mesta förberett inför helgens två bröllop och ett 50-årsfirande.
Inne i matsalen hade man hunnit fram till desserten, i lobbyn satt gäster och drack vin.
Några kom precis tillbaka efter ett firande av armén 500 år, som hölls på granntomten Sjöhistoriska museet.
Då märkte hovmästaren Pernilla Wolff en konstig lukt.
– Jag gick runt i och tittade i lokalen. Det var något som inte stämde. Vi kollade med köket, men det var inget där.
Receptionisten Kevin Peña var redo för sitt nattpass.
– Jag skulle precis kliva in i byggnaden när jag såg rök.


De evakuerade gästerna
Kort före den här fredagen hade de haft en av sina återkommande brandövningar och gått igenom hela huset ur brandsäkerhetssynvinkel. Det satt i ryggmärgen vad de skulle göra nu.
Samtidigt som receptionen fick ut folk från lobbyn och knackade på gästernas dörrar evakuerade Pernilla alla gäster i restaurangen.
– Jag gick runt till gästerna och sa till dem att gå ut på parkeringen. Vid det här laget hade brandlarmet gått så det var uppenbart för gästerna vad som måste göras. Det blev ingen panik utan det gick helt lugnt till.
Alla var jätteförstående.
Pernilla Wolff
Gästerna fick filtar att värma sig med. Så småningom fick de komma in i hotellets orangeri och bjöds på kaffe och te.
– Alla var jätteförstående, säger Pernilla.
Kevin hjälpte till att knacka på hotellrumsdörrarna.
– Vi försökte vara tydliga, säga att vi hade rökutveckling och att alla måste ut. Det gällde att få kontroll över situationen och följa brandprotokollet.
Chefen tog taxi – i morgonrock
Det visade sig att källan till rökutvecklingen fanns utanför huset.
De som först såg att det brann var soldaterna som vaktade området där firandet av armén skulle fortsätta under helgen. De upptäckte lågor på utsidan av byggnaden.
– Det var faktiskt soldaterna som släckte elden, de hade egna brandsläckare. När brandkåren kom låg det bara och pyrde. Jag har tackat dem hur många gånger som helst, berättar verksamhetschefen My Engblom von Strauss.
Själv hade hon precis hunnit hem, bytt om till pyjamas och satt sig i soffan när hon fick veta att det brann. En snabb taxitur senare var hon på plats och mötte räddningstjänsten, klädd i morgonrock.
– Vi hade också gäster som var influgna från Frankrike och England som varit med i ett historiskt rollspel och kom utklädda. Det var lite surrealistiskt.
Härifrån kom röken
Kanske hade någon kastat ifrån sig en fimp, kanske hade någon avsiktligt startat branden. Hur det gått till vet ingen säkert.
Kevin visar platsen, på kortsidan av huset, intill ett par ventilationstrummor. Glöd hade letat sig in i ventilationssystemet, därav den kraftiga rökutvecklingen. Nu sitter en rökning förbjuden-skylt på väggen för säkerhets skull.
När det var släckt utanför byggnaden visade Kevin brandkåren ner till driftrummen, så att de kunde försäkra sig om att branden inte spridit sig.
– Jag har jobbat i receptionen nästan sex år och kan stället utan och innan.


Rökätare och stortvätt
Saneringsfirman kom snabbt och hade med sig rökätare som de ställde runt om i hela huset. Tillsammans med brandförsvar och fastighetsskötare gick de igenom samtliga rum och det var bara ett som inte var beboeligt. Det mesta av rökutvecklingen hade varit i restaurang, lobby och veranda.
Vi är psykiskt förberedda.
Kevin Peña
Varken Pernilla eller Kevin fick särskilt hög puls under kvällen, säger de.
– Jag har jobbat på olika hotell och varit här i sex år. Det här var första gången som något hände, men vi är psykiskt förberedda på att det kan hända, säger Kevin.
– Man måste agera snabbt och lugnt, och det gjorde vi, säger Pernilla.
Till saken hör att det faktiskt inte brann inne på arbetsplatsen. Det var en incident som ställde till det, men ingen utsattes för fara.
– Det var också tur att vi som var på plats var erfarna och kunde huset, säger Kevin.
Bröllop och fest som planerat
Media rapporterade direkt att det brann på Villa Källhagen.
Under kvällen ringde telefonen stup i ett. Det var bröllopssällskapen som undrade hur det nu skulle gå.
Råd från Pernilla och Kevin
- Utbilda personalen!
- Se till att det är någon som kan huset på varje pass.
- Om något händer, behåll lugnet och utvärdera läget. Gå inte in och spela hjälte om det är något du inte kan lösa.
– Vi skickade alla textilier på tvätt och så var det bara att börja om med förberedelserna, berättar Pernilla.
Dagen efter kunde de välkomna gästerna – nästan som om ingenting hänt.
– Allt som skulle fungera fungerade, så vi fick en otroligt bra övning, säger My.