Efter jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så funkar din framtida försörjning

Pengarna till din pension fylls på från flera håll och brukar liknas vid en tredelad pyramid. Så här hanterar du de tre "byggstenarna".

Publicerad 21 augusti 2012

Den allmänna pensionen

Vad är det? Basen i pensionen, omfattar de allra flesta. En pension som byggs upp av in­betalningar på 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst. Som pensionsgrundande räknas, utöver lön, också sjukpenning, rehabilitetspenning, föräldrapenning, arbetslöshetsersättning, ­vårdbidrag, utbildningsbidrag med mera.
Den största delen, 16 procentenheter, går till dem som är pensionärer i dag. Du betalar med andra ord för dagens pensionärer. Den lilla del som är kvar är premiepensionen.
Vad kan jag göra?– Du måste titta i din löne­specifikation att arbetsgivaren har betalat in skatter. Då vet du att pengar också går till den allmänna pensionen, tipsar Mats Hansson.
Premiepensionsdelen kan du påverka genom att själv välja pensionsfonder. Hur premiepensionen utvecklas beror på hur börsen, utvecklas. Om du låter bli att aktivt placera pengarna gör Pensionsmyndigheten det åt dig. Om du vill kan du börja ta ut din pension redan när du är 61 år.

Avtalspension / tjänstepension

Vad är det? För hotell- och restauranganställda och andra »arbetare i privat sektor« ska arbetsgivaren betala in ­4,5 procent av årslönen från och med det år du fyller 25 tills du är 65. Pengarna ­hanteras av Fora.
– För avtalspensionen är det viktigt att arbetsgivaren har kollektivavtal, säger Mats Hansson. Det ger arbetsgivaren skyldighet att teckna och betala försäkringar.
Avtalspensionens storlek beror på flera saker: din pensionsålder, din lön, hur länge dina arbetsgivare betalat in till din pension och hur pengarna har förvaltats.
– Avtalspensionen blir allt viktigare eftersom den allmänna pensionen blir lägre, säger Mats Hansson.
Vad kan jag göra? Se till att du ­arbetar vitt på ett företag med kollektiv­avtal. Kontrollera att både nuvarande och tidigare arbetsgivaren betalat in pengar till Fora. Om du vill kan du välja vilken förvaltare som ska ta hand om pengarna.

Det privata pensionssparandet

Vad är det? Du betalar själv in pengar till en privat pensionsförsäkring. Pengarna binds till en fond och är låsta tills du fyller 55 år.
Vad kan jag göra? Tänk efter innan du börjar spara! Allt fler ekonomiska rådgivare anser att pensionsformen har börjat spela ut sin roll. Det är bättre, menar de, att betala av sina bostadslån eller spara ­pengarna i fonder där pengarna inte binds upp på samma sätt.

Det finns också något som heter Garantipension. Det är ett grundskydd för dig som har fyllt 65 och haft en liten eller ingen inkomst. Du ska ha bott i Sverige i minst 40 år för att få full garanti­pension. Om du redan har en inkomstgrundad pension, även en mycket liten, sänks din garantipension.

Fyra saker att checka av

Ge din pension ett par timmar, en gång om året.

  • Kolla lönespecifikationer efter inbetald skatt och arbetsgivaravgifter. Jämför med uppgifterna som Skatteverket får in (särskilt om du har flera olika arbetsgivare eller byter jobb ofta). Det är de här pengarna som ska finansiera din allmänna pension och avtalspension.
    www.skatteverket.se
  • Öppna det orangea kuvertet och läs hur det går för din premie­pension.
  • Din avtalspension hanteras av Fora. Kontrollera på www.fora.se att du är registrerad som anställd hos din arbetsgivare och att 4,5 procent av din lön har betalats in. Här kan du också välja vilket bolag som ska förvalta pengarna.
  • Ett samlat grepp på din pension får du genom att logga in på www.minpension.se. De samlar uppgifter från alla bolag där du har pension.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.