Hovmästaren Charlotte bytte yrkesbana och arbetar nu som blomsterkreatör åt flera av Stockholms fina restauranger. Hon skapar buketterna som klarar kroglivet.
Sturehof har inte bara en av Stockholms mest kändistäta uteserveringar. Här växer dessutom säkerligen mest antal violer per kvadratmeter i hela världen. Tätt, tätt, trängs de runt lunchcrowden, feströkarna och skaldjursplatåerna, likt ett blomstrande sammetsrep mellan turister och matgäster.
Det är Charlotte Siegrists senaste kreation. Sturehof och några andra av Stockholms fina restauranger får besök av henne varje vecka.
Innanför glasväggarna syns hon påta med Jonas Bohlins specialdesignade väggfasta vita vaser. Honungslöken ska ut och koppstjärnan ska in.
Ute i köket, men på lagenligt och hygieniskt avstånd från spis och matlagning, diskar hon vaserna, ansar de vitknoppiga nykomlingarna, snittar om dem och placerar dem i en stilren spiral i de raka cylindervaserna – som hon själv har valt. Ja, hon köpte faktiskt upp hela lagret från Pukebergs glasbruk. Reserverna väntar i källaren; det kan gå vilt till på krogen emellanåt.
Kanske var det just det som fick in Charlotte på den här smala banan. Efter lång tid i restaurangvärlden, bland annat som hovmästare på Café Opera när det var sizzlande hett på 1980-talet, tröttnade hon och riktade in sig på blomsterdekorationerna i stället.
– Jag såg ju att det fanns ett behov. Ingen annan än jag brydde sig om blommorna. Det var som om de vore osynliga.
Charlotte som är uppvuxen på föräldrarnas plantskola utanför Helsingborg, tyckte tidigare att växter var pest och gömde sig för att slippa hjälpa till. Aldrig i livet skulle hon ägna sig åt något så mossigt.
I dag är blommor det bästa hon vet.
-Blommor är tysta och snälla och säger inte emot. Det är härligt att jobba med levande och föränderliga ting. På en vecka kan de byta skepnad totalt.
Charlotte Siegrists affärsidé är att anpassa blommor och vaser efter restaurangens stil och inredning. Hennes eget signum är avskalat men ändå personligt. Man ser direkt om det är ett Siegrist-arrangemang i farten. Hon har till och med vägrat jobba med en restaurang för att
vaserna var hiskeliga och »helt omöjliga«.
Vi vandrar vidare till Teatergrillen där utekrukorna behöver få nytt liv. Somriga margeritor passar till de svulstiga blykrukorna, gulnade lökväxter gör ingen glad.
På Riche gäller det att få hovmästaren att ta sig an vattningen av 35 meter blomsterlådor.
– Tyvärr är ofta restaurangpersonal omöjlig att träna upp. De skulle vinna så mycket på att komma ihåg att vattna, då håller ju blommorna mycket längre. Men det glöms hela tiden bort.
På PA & Co tar hon dock tillbaka sina hårda ord. Bartendern Annika Gillemo tillhör undantagen.
– Jag gillar blommor och försöker hinna ta hand om dem. Hela restaurangen känns finare om blommorna är fräscha.
Uteplanteringarna är en utmaning i sig. De ska tåla sol, skugga, fimpar, snus och klåfingriga matgäster. Dessutom ska de vara snygga på en gång. Inte om tre veckor.
– Jag vill gärna hitta på något lite ovanligt eller följa ett visst tema. Min senaste baby är en medelhavsträdgård på Lydmars nya
terrass. Den är riktigt häftig.
Charlottes tips: blommor på krogen
- Undvik blommor med alltför stark doft, som liljor, syren och hyacint. Det stör matupplevelsen och kan ge allergier. Vide och björkris är också allergiframkallande.
- Anpassa blommorna efter vaserna. Enkla cylindervaser är lätta att jobba med.
- Tänk på inredningen och stilen på restaurangen. Låt den avgöra valet av blommor.
- Snitta alltid om blommorna med en vass kniv, aldrig sax.
- Ta bort blad och kvistar under vattenytan. De förkortar hållbarheten.
- Byt vatten varje dag! Då håller blommorna längre.
- Ställ gärna blommorna i kylen på natten. Då står de ett par extra dagar.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.