Olika utrustning för skidbackarnas anställda
Allt i parken kan inte fixas med maskin, några timmar med svett och spade behövs ibland. Foto: Ola Rockberg
På jobbet arbetskläder
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Olika utrustning för skidbackarnas anställda

Snart drar vintersäsongen i gång. Hotellrevyn har kollat arbetskläderna på tre anläggningar. Fleecetröja och ytterplagg får alla, men underställ och kängor är det sämre med. Laffa har det bäst -- som fast anställd på Skistar får han allt utom ombyteskläder.

Publicerad 21 oktober 2009

Lars »Laffa« Mattsson är utomhus i stort sett hela dagarna. Det är han som bygger och underhåller Åres Funparks, där skid- och snowboardåkare kan hoppa och göra tricks.
– Det är ett bra jobb för att man får vara ute mycket. Jag åker runt och håller rätt på parkerna.
Laffa har jobbat här i tjugo år. Han är en av de få helårsanställda, så på somrarna byter han arbetsuppgifter och arbetar med liftunderhåll.
En vanlig vinterdag klär han sig varmt. Underkläder, underställ, vanlig tröja eller en tunn fleecejacka. Över det har han ordentliga täckbyxor och antingen en tunnare soft­shelljacka, om han ska sitta inne i maskinen mycket, eller en ordentlig täckjacka om han ska vara ute. På händerna arbetshandskar i goretex.
– Jag har fått allt det av arbets­givaren, förutom underkläderna. Jag har en egen mössa också, för den jag har fått är så ful. Kläderna är svarta och röda, det ska synas att vi arbetar på Skistar ifall gästerna vill fråga någonting.
Laffa säger att det är olika villkor för tillsvidareanställda och dem som bara ­arbetar säsongsvis. Säsongarna får till exempel inte arbetsskor.
– Tyvärr. Det beror lite på vilka arbetsuppgifter de har. Men liftvärdarna får köpa egna skor.
Han tror dock att de får någon form av personalrabatt på skor, men hur mycket vet han inte riktigt. Själv saknar han egentligen ingenting.
– Möjligtvis att man skulle vilja ha något fler uppsättningar. Alla byten får vi köpa själva. Men det är klart, när man är ledig kan man ju tvätta kläderna.

Anläggning: Skistar i Åre

Lars »Laffa« Mattsson är fast anställd på Skistar och jobbar året runt. Det här är hans vinterkläder:Från arbetsgivare: Craftunderställ. »Det funkar bäst.« Vanlig tröja eller tunn fleecejacka. Softshelljacka eller haltijacka. Täckbyxor och täckjacka. Ordentliga arbetshandskar i goretex. Vinterarbetsskor. Mössa. Privat: Kalsongerna. Skidstrumpor. Egen, snyggare mössa. Önskemål: Byteskläder.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här