Nyhet i sortimentet: en HRF-klubb
–Det var på tiden att vi blev en egen HRF-klubb, säger kocken Joakim Englund. Foto: Petra Bergren
Ikea Birsta

Nyhet i sortimentet: en HRF-klubb

På Ikea i Sundsvall finns det mesta för att få ordning och reda i hemmet. Nu är också Joakim och hans jobbarkompisar organiserade, de har bildat en HRF-klubb.

Publicerad 4 februari 2016

Det var på tiden att vi blev en egen HRF-klubb. Avdelning Mitt har varit pådrivande för att det skulle ske. Mycket av det fackliga arbetet här sker i nära samverkan med Handels och Unionen, berättar Joakim Englund, som är kock på Ikearestaurangen och valdes till klubbordförande i höstas.

Det är fredag eftermiddag och en liten andhämtningspaus mellan vardagskvällarnas kommers och den stora helganstormningen som är typisk för Ikea i Sundsvall. För ett ögonblick ser de två serveringslinjerna riktigt ödsliga ut. Utomhus, med E4-trafiken ett tiotal meter från varuhuset, har mörkret lagt sig och det faller ett snöblandat regn.
En gång i tiden var Sundsvall en exotisk utpost inom Ikea. Företagets nordligaste varuhus och det fjärde i ordningen med startår 1966. Sedan dess har Ikeagrannarna kommit allt närmare – Gävle, Haparanda och nu till våren Umeå. Men hittills har det inte påverkat Ikea i Sundsvall i någon större omfattning.

Joakim Englund tycker att det känns som att varuhuset växer hela tiden. Särskilt tydligt är det på restaurangsidan.
– När jag började här för snart tio år sedan var menyn ganska enkel. Nu är vi betydligt bredare med fiskrätter och vegetariskt. De senaste årens satsningar på frukost och julbord har också gjort att restaurangen växt ordentligt, säger han.
Birsta är ett av Sveriges största handelsområden, och Ikeavaruhuset har varit motorn i framväxten. 2006 flyttade varuhus och restaurang till en fristående byggnad i två plan. Men restaurangen med 320 sittplatser blev snabbt för trång och 2008 byggdes den ut till 450 platser.

– Jag jobbade här redan när vi fanns i gamla fastigheten och då var det mer av en kafeteria. Plus köttbullar då, förstås, säger Joanna Fenell, som arbetar i serveringen, disken och kassan.
Hon är en av dem som jobbat längst i restaurangen.
– Jag trivs här. Det är roligt att arbeta på ett ställe som utvecklas hela tiden. Och det finns en sammanhållning mellan enheterna som kanske är typisk för Ikea. Det är som vi får lära oss på kurserna: alla här säljer möbler. Vi bidrar genom en bra restaurang som gör att kunderna stannar längre, säger Joanna.

Restaurangchefen Rickard Alm-Nordqvist.
Restaurangchefen Rickard Alm-Nordqvist.

Sundsvallsvaruhuset är inte ett av de största inom Ikea Sverige, men restaurangen står för en ovanligt stor del av varuhusets totala omsättning.
– En förklaring är säkert vårt läge, där många besökare reser långt och har behov av att äta mellan handlandet, säger restaurangchefen Rickard Alm-Nordqvist.
För en del av kunderna kommer det nya varuhuset i Umeå att ge kortare resväg, något som HR-manager Christina Mörtsjö vill se som en möjlighet för Sundsvall. Belastningen vissa helger kommer inte att bli lika påtaglig, till exempel.
Som arbetsgivare tycker hon att det är positivt att det numera finns en lokal HRF-klubb på varuhuset.
– Jag ser inga stora tvistefrågor i nuläget och en lokal klubb underlättar för ett smidigt och bra samarbete med korta informationsvägar.

Joakim Englund nickar instämmande när vi tar en tur runt i restaurangen, som egentligen består av de tre delarna restaurang, personalmatsal och bistro.
– Jag har varit facklig kontaktperson fram till i höstas, men det är bra att vi nu har en riktig styrelse så att vi inte är beroende av att jag jobbar just den dagen.
Hittills har HRF-klubben fått ett 20-tal medlemmar.
– Med tanke på att vi är drygt 70 anställda i restaurangverksamheten så finns det möjligheter att växa. Men jag är positivt överraskad av att rätt många unga har gått med, säger Joakim Englund.

Gruppchefen Khurram Klevedal har hittat sitt drömjobb.
Gruppchefen Khurram Klevedal har hittat sitt drömjobb.

På Ikearestaurangen är HRF:arnas kollektivavtal på vissa sätt lite bättre än på många andra restauranger. Ett exempel är bättre ersättning för arbete på kvällar och helger – de har samma villkor som medlemmarna i Handels, som jobbar ute i varuhuset.
– Vi jobbar varannan helg och har ett schema som gör det möjligt att ha en specifik vardag med kvällsledigt om man vill göra någonting särskilt just då, säger Joanna Fenell.
Det finns också möjlighet att jobba vissa arbetspass både i restaurangen och i varuhuset. Joanna Fenell hoppas att möjligheterna till kombinationspass ska öka i framtiden.
– Det är en fråga som nya klubben kan driva. Jag upplever att en del anställda önskar det.

Säljer 3 000 varmrätter per dag

  • Ikea Sundsvall öppnades 1966 som företagets fjärde varuhus. Restaurangverksamheten består av huvudrestaurang, personalrestaurang och bistro med Swedish food market.
  • Totalt 77 anställda, varav 75 procent är kvinnor och medel­åldern 31 år.
  • Restaurangen serverar upp till 3000 varmrätter per dag och bistron 500–1000 varmkorvar.

Eftermiddagen övergår i kväll och i restaurangen fylls både köslingor till serveringslinjerna och kassorna, där gruppchefen Khurram Klevedal tagit plats. Normalt leder han arbetet i disken och han är ett bra exempel på att många ser Ikea som en drömarbetsplats.
– Jag tror inte svenskar förstår hur mycket Ikea förknippas med landet. När jag pluggade i Malaysia var Ikea det första som vi kopplade ihop med Sverige – på samma sätt som Coca cola och Google hör ihop med USA.
Han jobbade tidigare som gruppchef på McDonalds i Umeå.
– Jag sökte massor av Ikeajobb och efter två år fick jag äntligen komma på intervju. För mig är det drömjobbet, säger Khurram Klevedal.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här