På menyn proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nubben förstärker smaken

Brännvinets klara och lite skarpa karaktär renar smaklökarna. Hotellrevyns vinskribent Ulrika Karlsson tipsar om nya och gamla nubbar till kräftfesten.

Publicerad 27 augusti 2009

Varför nubbe? Ordet är i sin rätta bemärkelse ett smeknamn för nubb som förutom liten spik betyder liten sup. Nubbe är detsamma som snaps och används också för okryddat brännvin. Även om det svenska matarvet inte står för några hetare inslag har vi lång tradition av starkare droppar. Kryddat och okryddat brännvin används såsom måltidsdryck och vid ceremoniella tillfällen som midsommardans, smörgås­bord och kräftkalas är nubben given.

Spännvidden bland kryddningar är stor, örter, bär och frukter får sällskap av klassisk smaksättning som kummin och dill. Inte sällan används samma smaker i mat och brännvin: dill i kräftspad och dill i nubbe förstärker upplevelsen av just dill.
Kräft­skivans smaker av sälta i ost, skaldjur och kanske löjrom lämpar sig till brännvinets klara och lite skarpa karaktär, med renade smaklökar upplever vi återigen kräftans intensitet.

Skåne och OP Andersson är två klassiker. Men det finns flera småskaliga brännerier som kryddar och berikar brännvins­traditionen. På Möja i Stockholms skärgård är öns rika bestånd av spansk körvel ingrediens i taffel­brännvin medan Buustamon i Åre använder lokala producenter för potatis, socker och vete som sedan bränns till Buustasup.
Oavsett kryddning bör nubben serveras sval men inte fryskall. Med sin höga alkohol och nyanserade smaksättning ska den svalka och förhöja, inte förta och bedöva.

Goda nubbar

  • OP Anderson Aquavit (nr 42, 252 kr)
  • Skåne Akvavit (nr 80, 232 kr)
  • Aalborg Jubilæums Akvavit Original (nr 173, 239 kr)
  • Möja Taffelbrännvin (nr 80703, 290 kr)
  • Nils Oscar Aquavit (nr 80010, 265 kr)
  • Buustasup (nr 88509, 399 kr)

Alkoholfritt till kräftor!

Testa äppelmust – helst med så lite socker som möjligt och gärna svensk. Fyll ett glas till hälften med is, häll på äppelmust och strimla lite färsk mynta. Mycket gott både som aperitif och måltidsdryck.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.