”Nog den enda som inte åker skidor”
Ragnar Martinsson. Foto: Mattias Fredriksson
Porträttet RAGNAR MARTINSSON

”Nog den enda som inte åker skidor”

Till Riksgränsen kommer folk för offpist, heliskiing och snö ända in i juni. Men det lockar inte HRF:aren Ragnar Martinsson, som gör sin sjunde säsong här.

Publicerad 25 februari 2021

I Riksgränsen, i nordligaste Sverige, är det ljuset som styr. På exklusiva skidresorten Niehku Mountain Villa öppnar man inte portarna förrän i mitten av februari.
Innan dess är det helt enkelt för mörkt, säger Ragnar Martinsson, HRF:are och köksmästare.
– Och i februari är det fortfarande ganska mörkt. Men det är ljust några timmar om dagen, i alla fall tillräckligt för att åka skidor.

Hur klarar du mörkret så här i början av säsongen?
– Jag har inga större problem med det. Snön gör ju att det inte är helt kolsvart. Men jag är aldrig där när det är som allra mörkast. Det vet jag inte hur jag hade fixat.

Åker du skidor?
– Nej! Jag är nog den enda i Riksgränsen som inte åker skidor. Visst, jag har snurrat några varv i längdspåren, men inte tillräckligt för att kalla mig skid­åkare. Det är inte riktigt min grej. Lite konstigt, jag vet. Jag trivs jättebra i Riksgränsen. Jag tror att det är ett sådant ställe dit man kommer och blir kvar.

Så vad gör du på din fritid?
– När jag är i Riksgränsen så är det oftast fullt upp med jobb, så jag har inte så mycket fritid. Jag försöker hinna med att promenera och läsa. Min favorittid här är sommaren, då försöker jag vandra när jag är ledig. Det är mer min grej. När det inte är snöblandat regn, som det också kan vara.

Det är ganska speciellt att jobba här uppe, men jag tycker om det.

Hur hamnade du i Riksgränsen?
– Det var helt ärligt en ren slump. Jag bodde i Göteborg och ville flytta därifrån. Jag kollade efter jobb på andra ställen och hittade ett på Gotland som jag sökte. Ägaren berättade att hennes man drev ett ställe i Riksgränsen och frågade om jag ville åka dit. Så det gjorde jag. Det var på Meteorologen Ski Lodge som var föregångaren till Niehku. Det är ganska speciellt att jobba här uppe, men jag tycker om det.

Ragnar Martinsson

Ålder: 31 år. Bor: Öland och Riksgränsen. Gör: Är köksmästare på Niehku Mountain Villa.

På vilket sätt är det speciellt?
– På flera sätt. Vi har ju gästerna hos oss hela tiden. De flesta äter frukost, lunch och middag hos oss i flera dagar. Det ställer krav på att vi varierar våra menyer.

– Sedan har vi ju det speciella med platsen. Det är en större radie på det som är »lokalt« här än i södra Sverige. Vår lokala ostproducent finns till exempel i Vuollerim, 30–35 mil bort. Men vi försöker hålla oss mycket till det som finns i närområdet. Det är fisk från Norge och så plockar vi hjortron på somrarna.

– Ibland, framför allt i början av säsongen, snöar vägen igen flera dagar i rad och vi kan inte få några varuleveranser. Då gäller det att vara lite kreativ och jobba med det vi har hemma. Men det är så det är i Riksgränsen, det är också charmen med det.

När sommarsäsongen är slut åker jag till Öland.

Vad gör du resten av året?
– Vår vintersäsong är till slutet av maj. Då tar jag några veckors semester hemma på Öland innan sommar­säsongen börjar, första helgen i juli. Då har vi framför allt vandringspaket. När sommarsäsongen är slut åker jag till Öland. De senaste åren har jag inte jobbat någon annanstans på hösten. Det är skönt att vara lite ledig, och förbereda inför nästa säsong i lugn takt. Jag har precis köpt ett hus också, så det finns att göra.

Hur länge blir du kvar i Riksgränsen, tror du?
– Det vet jag inte, jag tar ett år i taget. Jag brukar ta ett beslut framåt hösten. Men som det känns nu blir jag nog
kvar ett tag till.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här