Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Måljagare och matlagare

- Släpp bollen tidigare gubbar! Jesper Rundholm är med i svenska Kocklandslaget ? i fotboll. Ett lag där ingen får ha varit proffs eller elitspelare, däremot måste alla vara kockar.

Publicerad 18 november 2003

Kocken Jesper Rundholm driver på, ger högljudda råd och ropar ekande beröm till lagkamraterna. Han har en central roll och dirigerar mycket kring spelet när kocklandslaget spelar träningsmatch på en plan i Alingsås, en av de sista varma höstdagarna.
Laget ska representera Sverige i Stjärnkockarnas fotbolls-VM nästa år.

Idrott och framför allt fotboll är Jespers stora intresse vid sidan av jobbet. Hammarby är favoritlaget. Så mycket mer hinner han inte med, för även fritiden innehåller mycket mat.
? Det blir en del kokböcker som man läser och sedan leker man med egen mat också.
Trots tävlingslustan har det inte blivit något tävlande inom kockyrket för Jesper. Men det kan bli ändring på det.
? I år har jag i alla fall skickat in ett recept till Årets kock.
När Kocklandslaget leder med 1 ? 0 efter 20 minuter får de en frispark i bra läge. Jesper visar en känslig vänsterfot och smeker in en skruvad frispark runt muren. Det står 2 ? 0 och motståndarna har inte varit i närheten av en målchans.

Spelarna i Kocklandslaget är mellan 21 och 45 år och arbetar i vanliga fall som kockar på allt från Fiskekrogen och Jamesons i Göteborg till Dramaten i Stockholm och värmländska Ditt Matställe. Laget de möter är ett kompisgäng från Alingsås där ingen ser ut att spela aktivt längre.
? Det ser bra ut grabbar! Motståndarna är lagom bra så vi får hålla mycket i bollen, spela runt och lära känna varandra, peppar tränaren Janne Nilsson i pausen.
Han är den enda med eliterfarenhet efter några år i IFK Göteborg på 1970-talet. Han är också den enda som inte har kockbakgrund.

Jesper arbetar på Linnea i Göteborg. Det har han gjort i ett år nu.
? Linnea är bra. Det är hektiskt och mycket att göra. Samtidigt är det kul och vi har hög standard på maten. Jag får hålla på med smaker som jag gillar att arbeta med. Vi tillhör toppskiktet i Göteborg, säger han.
? Men jag har bara varit i Göteborg i ett år. Så jag har inte riktigt koll på de andra restaurangerna, lägger han till lite ödmjukt.
Vägen till Göteborg har varit krokig. Han växte upp i Gagnef i Dalarna innan han gick kockskolan i Västerås. Det var tio år sedan.
Sedan dess har han arbetat i Malmö, Stockholm, Åre, Kanarieöarna och Oslo. Det var också i den norska huvudstaden han spelade fotboll senast. Egentligen slutade han med fotbollen i junioråldern, men ett norskt division sju-lag klarade han ändå att hänga med i.
Det är lite det som är grejen med Kocklandslaget, alla spelarna har fotbollen som hobby, ingen har spelat högre upp i seriesystemen.

I andra halvlek tappar laget mycket av det fina spelet. Konditionen och koncentrationen räcker inte riktigt för två halvlekar. Det är tur att orken inte är så stor hos motståndarna heller.
När ena laget anfaller är anfallarna ganska ensamma. De övriga joggar över planen. Och så vänder spelet igen och nu är det andra lagets anfallare ganska ensamma mot sina backar. Långt mellan lagdelarna präglar spelet. Båda lagen lyckas göra ett par mål var, men mest som en följd av att spelarna inte är lika pigga på att försvara sig som i första halvlek.

Lagledaren Rolf Sjödin är lärare på Restaurangskolan i Göteborg till vardags. Han är ordförande i Västsveriges Gastronomsiska Sällskap. Det var han som fick förfrågan från Tysklands kockfotbollslag om att starta det svenska laget, som än så länge bara funnits i några månader men som visat sig framgångsrikt. Kockarna vann matchen i Alingsås med 5 ? 2. Och inte nog med det.
Efter att Hotellrevyn träffade laget i Alingsås har de hunnit spela mot det tyska kocklaget, en match de svenska stjärnkockarna vann med 5 ? 1. Segern i Stuttgart innebär att det svenska laget är kvalificerat för VM i maj nästa år.

Jesper Rundholm
Född:
1974.
Familj: Sambo.
Aktuell: som kock på Linnea i Göteborg, som spelare i Kocklandslaget och med recept inskickat till Årets Kock-tävlingen.
Om facket: »Jag är med för min egen skull. Man vet aldrig vad som händer. För mig är det självklart att vara med, det beror kanske på att vi har en socialdemokratisk tradition i familjen.«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här