Färsk majs är något alldeles extra. Grilla, rosta till soppa eller mixa i plättsmet!

Majsplättar
Fluffiga plättar med fin balans mellan sötma och sälta.
- 3–4 färska majskolvar eller 5 dl frysta majskorn
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 msk rapsolja
- 75 g smält smör
- 5 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
Till servering
stekt bacon (eller lönnsirapsglacerat!)2 tärnade avokado, 10–15 körsbärstomater, 2 dl gräddfil, färsk koriander
–Gör så här:
Koka majskolvarna i lätt saltat vatten i 5 minuter.
Låt majskolvarna svalna och skär av majskornen. Frysta majskorn kokas 2 minuter.
Mixa hälften av majsen med mjölken, sila bort skalen. Vispa i ägg, smält smör och mjölk. Blanda i de torra ingredienserna och resten av majsen.
Värm en stekpanna och tillsätt en matsked olja. Klicka i smeten och grädda i cirka 2 minuter tills ytan bubblar sig och undersidan fått färg. Stek på andra sidan i ytterligare 2 minuter. Håll varma i ugnen.
–Servera med bacon, avokado och tomater.
Majssoppa
Matig, het soppa för svala sensommarkvällar. Avstår man från vitlök och chili blir rätten mild och barnvänlig.
- 4–5 färska majskolvar eller 7 dl fryst majs
- 1 msk smör
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- ½ röd chili
- 2 ½ dl crème fraiche
- saft från 1 lime
- färsk koriander
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Koka majskolvarna i lätt saltat vatten i 5 minuter. Låt majskolvarna svalna och skär av majskornen. Frysta majskorn kokas 2 minuter.
Bred ut majskornen på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i cirka 15–20 minuter eller tills de fått fin färg.
Håll uppsikt så att de inte blir brända.
Finhacka lök och vitlök och stek sedan i smör. Häll i den rostade majsen i grytan. Lägg gärna undan lite majs till serveringen. Finhacka chilin och rör ner. Häll på vatten och salt. Låt puttra i cirka 5 minuter.
Mixa soppan till en slät smet. Häll i crème fraiche och rör om ordentligt. Smaka av med salt och limesaft och späd eventuellt med mer vatten.
Servera soppan med färsk koriander och eventuellt lite hackad chili.
Mexikanska majskolvar med chilimajonnäs
- 4 färska majskolvar
- ½ dl riven parmesan
- färsk koriander
Börja med göra majonnäsen, se recept nedan.
–Lägg majskolvarna i blöt med blasten kvar. Låt ligga i vattnet cirka en timme.
Grilla majskolvarna med bladen på i ungefär 20 minuter. Då ångas majsen så den är lagom mjuk innan du ska grilla den. Ta av bladen och grilla majskolvarna runt om tills de fått färg.
Bred på majonnäs och toppa med riven parmesan och gärna färsk koriander.
Chili och limemajonnäs
- 2 äggulor – rumstempererade
- 3 tsk vitvinsvinäger
- ½ tsk salt
- 2 ½–3 dl solros- eller majsolja
- rivet skal och cirka 2 tsk saft från en limefrukt
- ½ färsk röd chili, finhackad
Vispa äggulorna med vinäger och salt.
–Tillsätt oljan i en jämn stråle och vispa hela tiden tills du har en tjock, fin majonnäs.
Smaksätt med rivet limeskal och limesaft samt chili.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.