Majsen trivs i sött sällskap
Foto: Colourbox
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Majsen trivs i sött sällskap

Färsk majs går att matcha med både bubbel, vitt eller rött, så länge drycken möter majsens sötma.

Publicerad 27 augusti 2015

Sommarens höjdpunkt är när majsen hamnar i gårdsbutiken. Den första äts rå, de spröda majskornen är söta och fullkomligt delikata. Den andra läggs i kokande vatten någon minut och serveras med saltat smör medan den tredje försiktigt grillas.

Den färska majsen skiljer sig helt från de majskolvar på burk, i frysen eller vakuumförpackade som finns under övriga året. Smaken är inte lika sockersöt och svulstig och konsistensen är knaprig snarare än kladdig.
Den första färska majsen förtjänar bubblor i glaset, cava eller champagne spelar mindre roll bara vinet bjuder viss fruktsötma som möter söta inslag i grönsaken. Serveras majsen med rikliga mängder smör byts bubblet mot vitt av chardonnay, en druva som rundas av och får smörig karaktär när den lagras i ekfat.

En minst lika god kombination är majs och veteöl, ölets fruktdrivna smak och spänstiga syra passar majsrätter med viss hetta. Till grillad majs med kött vid sidan smakar sötfruktigt och generöst rött vin alldeles utmärkt.
Välj bland smakrika röda viner från Sydafrika, USA eller ­Australien, gärna av druvorna shiraz, grenache eller cabernet sauvignon. Byt köttet mot fisk eller kyckling och servera majsen med rosévin från samma ursprungsländer. En generell regel är att sötman i majs med fördel möter runda, fruktsöta toner i den dryck som serveras till.

Fyra goda tips till majs

  1. Wisby Weisse, Sverige, 1459, 27 kr, 500 ml
    Livlig syra, skumbanan, surdegsbröd och lime präglar detta gotländska veteöl. Gott till de mexikanska majskolvarna!
  2. 2013 Ingoldby
    Adelaide Hills Chardonnay, Australien, 2195, 89 kr, 750 ml
    Mycket av allt med gula äpplen, inlagda päron och bivax i fokus. Toner av ekfat blir till kryddigt som passar matig majssoppa.
  3. 2013 Castoro Cellars Reserve Grenache, 3313, 119 kr, 750 ml
    Bra kvalitet och lågt pris, en trevlig kombination som resulterar i finstämt av bigarråer, parfym och tallbarr. Gott utan överdrifter.
  4. Jacob–s Creek Unvined Rosé, Australien, 1907, 59 kr, 750 ml
    Grillad majs med fisk eller kyckling passar detta alkoholfria rosévin med smak av smultron, grapefrukt och tuttifrutti.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här