Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kortare arbetstid och mer föräldralön på Cosmopol

Alla som har schemalagt nattarbete får en extra ledig dag i månaden. Föräldralediga kan som mest få föräldralön i fyra månader. Det är två viktiga förändringar i avtalet på Casino Cosmopol.

Publicerad 19 oktober 2004

Löneutrymmet är 520 kronor per anställd varje år. De pengarna används dels till att höja lönerna, dels till att korta arbetstiden.

Nyheter för nattarbetare:
? Arbetstiden sänks med två timmar i veckan för alla som har schemalagt nattarbete. Ledigheten läggs ut som en ledig dag var fjärde vecka.
? Den som arbetar natt ska få minst 200 kronor mer i månaden i varje lönehöjning. Lönen höjs tre gånger, den 1 april 2004 och den 1 oktober 2005 och 2006.
För nattarbetarna finns utöver detta pott på 120 kronor per person. Potten fördelas efter förhandlingar på arbetsplatsen.
? Det är tufft att jobba på de här arbetsplatserna, säger Dan Fransson, ombudsman på HRF, som har förhandlat fram det nya avtalet tillsammans med Ewa Silfverberg-Liljeros.
? De anställda har ett schema som sliter hårt. Därför är arbetstidsförkortningen viktig, säger Dan Fransson.

Nyheter för dagarbetare:
? Den som arbetar vanlig dagtid får inte kortare arbetstid. I stället höjs lönen mer vid de tre höjningstillfällena. Den som arbetar dag ska få minst 300 kronor i löneökning varje år.
? Utöver detta finns en pott på 220 kronor för varje person. Den fördelas efter förhandlingar på varje arbetsplats.
? Om det visar sig att någon anställd får väldigt lite pengar ur potten ska det lokala facket och arbetsgivaren ha särskilda överläggningar. Den anställde kan behöva kompetensutveckling eller arbetet kan behöva göras om, så att den anställda kan få fart på sin löneutveckling nästa gång.

Nyheter För nyblivna föräldrar:
Nyblivna mammor och pappor får mer betald föräldralön, som mest fyra månader. Det hänger dock på hur länge föräldern har varit anställd: Den som jobbat i ett år får en månads föräldralön, två år ger två månader, tre år ger tre månader och fyra års anställning eller mer ger rätt till fyra månaders föräldralön.
Föräldralönen är en utfyllnad av föräldrapenningen. Försäkringskassan betalar 80 procent av lönen upp till taket, 604 kronor per dag. Arbetsgivaren fyller ut med 10 procent av lönen upp till försäkringskassans tak. Tjänar man mer så betalar arbetsgivaren 90 procent av lönen för den del som ligger över »taket«.
Om båda föräldrarna är Cosmopol-anställda och kan ta föräldraledigt fyra månader var tjänar de mycket på det nya avtalet.
? Nu har vi samma regler för HRF:arna som för tjänstemännen. De hade tidigare tre månaders föräldralön från arbetsgivaren medan vi hade två. Nu har alla anställda fyra månader och det tycker vi är bra, säger Dan Fransson.

Nya minimilönerna
Lägsta lön för en nyanställd:
? 15 000 kronor i månaden från 1 april 2004
? 15 200 kronor i månaden från 1 oktober 2005
? 15 675 kronor i månaden från 1 oktober 2006
Avtalet gäller från 1 april 2004 till 30 september år 2007, alltså 3,5 år. Det har slutits mellan arbetsgivareföreningen Almega och de tre fackförbunden HRF, HTF och Civilingenjörsförbundet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här