Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Klart hon kan styra Hagfors ? hon har ju varit servitris?

Hon är kommunalråd i Hagfors, Margret Bergkvist. Vänsterpartist och kvinna, bådadera lika ovanligt vid makten i kommunen som styrts av socialdemokrater i över 60 år. En utsatt position. Hur klarar man av den? ? Men jag har ju varit servitris i över 20 år, säger hon.

Publicerad 10 juni 2002

Hur enkelt som helst? Nej, men som servitris vet man aldrig hur dagen blir. Man måste tycka om att bli överraskad, som Margret säger. Det måste man säkert som kommunalråd också.
Det var ett sommarvikariat på Långbergets sporthotell som fick in henne i yrket. Så småningom blev det värdshuset Pilgrimen i Ekshärad. Familjedrivet med en anställd i köket och en i servisen:
? Man fick springa för livet så länge det var öppet. Det kunde vara groggäster, begravningsmiddag och 50?årskalas på samma arbetspass. Och så puben och dessutom dans på onsdagarna och ibland även lördagarna.
Ensam i servisen, ibland med bara en i köket dessutom. Tolv, fjorton timmar i sträck.

Fackvänlig chef
Efter tolv år på värdshuset var det dags att byta. Nu blev det Uddeholms Hotel, ett moderniserat brukshotell och lite större omständigheter.
? Det var hårt arbete där också, men det var ordning och reda, lönen i tid och aldrig något trassel. De flesta av oss var fackligt aktiva och det var aldrig några invändningar mot det. Krögaren, Hans Mallwitz, var driftig och hade många idéer.
Att så småningom ta farväl av kroglivet var inte roligt även om det var nödvändigt:
? Nej. Axlarna och nacken sade ifrån. Eftersom jag varit med i socialnämnden bestämde jag mej för att börja arbeta inom åldringsvården som alltid legat mej varmt om hjärtat. Jag läste på högskolan i Karlstad i tre år, pendlade nio mil varje dag. Sen blev det jobb som föreståndare på ett äldreboende i Sysslebäck, nio mil åt andra hållet. Jag var med i Hotell-och restaurang hela utbildningstiden, så länge det gick.
? Och jag har haft väldig nytta av mina restaurangerfarenheter inom äldrevården. För de gamla är ju måltiderna dagens höjdpunkter. Då ska det vara både gott och trevligt att äta.

Knackade på hos vpk
Det senaste året har Margret arbetat som biståndsbedömare på socialkontoret i Hagfors med uppgift att se till att de gamla får den hjälp i hemmet som de behöver.
Men så blev det då, plötsligt, politik på heltid. En inte helt främmande uppgift eftersom hon fått politiken om icke med modersmjölken så i varje fall med söndagskaffet i skogsarbetarhemmet i Likenäs.
? Hemma var vi kommunister. Det var politiska möten varje söndag med heta diskussioner. Det var vår fritidsverksamhet. Politiken följde släkterna i bygden. Andra var socialdemokrater. Fast motsättningarna var nog inte lika hårda i Likenäs som i Hagfors på järnbruket mellan socialdemokrater och kommunister.
Sin egen politiska verksamhet inledde hon för 20 år sen med att kliva in på vpk-kontoret i Hagfors och frågade om det fanns något att göra. Det fanns det. Det började med socialnämnden ledde vidare till kommunstyrelsen och nu är hon ensam på den kommunala toppen.
Det är inte helt fel att påstå att det var de gamla motsättningarna mellan socialdemokrater och kommunister, överbryggade på de flesta håll, förde henne dit i våras:
? Förra kommunalrådet, socialdemokrat, hade aviserat sin avgång. Eftersom socialdemokraterna för första gången på sextio år inte har egen majoritet ville vi dela kommunalrådsposten med dem. Det gick deras ledning med på men sen fick de bakläxa i en medlemsomröstning.
Ovana att dela med sig
I dödläget stödde de borgerliga henne som enda kommunalråd. En allians som inte passerat obemärkt inom socialdemokratin. Samregering med borgarna är inte populärt.
? Vi talade med socialdemokraterna först. Och i landstinget samverkar vi med dem utan vidare. Jag tror det handlar om en ovana vid att dela med sig av makten.
? Det finns åtskilliga yngre som insett att det är nya tider. Men de är inte många nog än.
Att vara kommunens ledande politiker är naturligtvis ett utsatt jobb. Inte minst under de omständigheter som ledde Margret till jobbet.
? Men jag har ju varit servitris.
Så var det, ja.

Bildtext:(Foto:Pär Backman)
Maj-Britt Larsson på Uddeholms Hotell serverar Margret Bergkvist. Här jobbade Margret tills axlarna och ryggen satte stopp för vidare servitrisarbete.
Margret Bergkvist pratar med sin gamla chef Hans Mallwitz. Nu är det hon som styr över honom.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här