Kasinot som 
satsar brett
Jimmy Runnding är casino host, sköter slot­maskinerna, sitter i kassa och reception med mera. Foto: Petra Berggren
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kasinot som satsar brett

En trygg arbetsgivare och ett vardagsrum för Sundsvallsbor. Casino Cosmopol vill vara mer än ett spelställe. Talangjakt, salsaklubb och ett kök som utsetts till länets bästa ryms också i huset. Även de anställda har flera roller -- eftersom de är en liten arbetsplats med långa öppettider har personalen ofta mer än en arbetsuppgift.

Publicerad 21 november 2014

Det är en mytomspunnen bransch. Men på Casino Cosmopol i Sunds­vall syns knappast några av filmvärldens hårdkokta gentlemannatjuvar. Stammisarna som strömmar in vid öppningsdags är mest pensionärer. Klockan är 15, de ska spela på slotmaskinerna och bli bjudna på eftermiddagskaffe. Lysande skyltar talar om hur mycket man kan vinna som mest: 426 346 kronor och 94 öre.

En grånad dam får en mindre vinst. Kasinovärden Jimmy Runnding  gratulerar, går till kassan och hämtar ett par tusenlappar.
Klockan 19 öppnar spelborden. Nya gäster kommer uppför trapporna för att spela poker, roulette och black jack. Vid ett av borden arbetar Sofia Sundin. När hon var yngre tittade hon på pokerturneringar på tv.
– Jag tänkte att där bakom bordet vill jag vara. Direkt när jag fyllde tjugo gick jag hit och sökte jobb.  
Som dealer måste man både klara huvudräkning och kunna showa lite.
– Speciellt på helgerna trixar jag till det lite med kort och marker för att det ska bli bra stämning. Alla blir ju glada när de vinner. Men om någon förlorat och ändå tackar för kvällen vet jag att jag gjort ett bra jobb, säger Sofia Sundin.

Bartendern och servitrisen Nette Dahlbom har 30 års erfarenhet av jobb på restaurang och diskotek. Men kasinot är en egen värld, säger hon.
– Det finns så mycket att göra innanför väggarna, och alla som är hela och rena är välkomna. Det finns personer som är sjuttio plus som har blivit sambos efter att ha lärt känna varandra här.
Casino Cosmopol är statligt ägt. Det ger de anställda en säkrare tillvaro än på vissa andra arbetsplatser i hotell- och restaurangbranschen.
– Man vet att lönen kommer den 25:e, säger Jimmy Runnding.

– På en vanlig restaurang kan det vara svårt att få föräldraledigt, här följs alla regler och lagar, säger Martin Jutman.
Han är kökschef på kasinots restaurang, Casiopeija. Den har fått omdömet »mycket god klass« och utsetts till Västernorrlands bästa av restaurangguiden White Guide, tio år i rad.
– Spelet är det primära, vi är ett komplement, men som vi gör bra. Ett norrländskt kök med bra råvaror och personal. Vi har byggt upp ett varumärke och gäster kommer bara för att äta, säger Martin Jutman stolt.

Casino Cosmopols övriga anläggningar ligger i storstäder. Men till Sundsvall kommer gästerna från ett större område. En del stammisar har 10–12 mil hit, enkel resa. Killgäng och par tar sig en helg i Sundsvall. Det är också vanligt att kombinera besök på kasinot och på Ikea.  
Vakten Stefan Andersson beskriver Cosmopol som ett vardagsrum med spel. Samtidigt är han medveten om nöjesspelandets baksida.  
– Men här vet vi vem det är som har spelproblem, går du till travet eller spelar på nätet finns inte den personliga relationen.

Alla anställda är utbildad i spelansvar. Stefan Andersson och Nette Dahlbom är dessutom spelansvarsambassadörer, kollegorna kan kalla på dem om de ser att någon verkar må dåligt av sitt spelande.
– I baren märker jag också om de inte mår så bra, säger Nette.
Kasinot har ingen laglig rätt att stänga av någon från att spela, men kan tillsammans med gästen skriva papper om besöksbegränsning.
Eftersom de är en liten arbetsplats med långa öppettider har personalen ofta mer än en uppgift. Jimmy Runnding är casino host, sköter slot­maskinerna, sitter i kassa och reception. Dessutom är han valvskassör och sköter bokföring.  

Den som vill kan få byta arbetsuppgifter när det uppstår en lucka. Stefan Andersson arbetar som floor security. Men han har även jobbat som dealer, inspector dealer, i kassan och receptionen, som fastighetsskötare och servicetekniker.
– Nu har jag varit på alla avdelningar utom restaurangen. Senaste nyåret hjälpte jag faktiskt till att servera trerätters och champagne. Men skulle jag arbeta där på riktigt skulle jag behöva mer kunskap.
Många av de anställda är med i facket och har gått fackliga utbildningar.  
– Vi peppar varandra i det fackliga arbetet. Ibland kan det kännas lite kymigt att gå på en kurs själv, men här går vi alltid två. Då kan vi diskutera och hjälpas åt att komma ihåg, säger Nette Dahlbom.
Arbetsgivaren tar kontakt vid förändringar på arbetsplatsen och lyssnar på klubbens synpunkter.
– Vi jobbar hårt med bullernivåer. Jag har själv problem, sjukvården kallar det att jag blir ljudtrött, berättar Stefan Andersson.

Klubben har också tagit upp luften i lokalen, som har mätts eftersom personal har klagat på klåda. Nattarbetet är en fråga som återkommer.
Casinot har öppet 15–03. Sista insläppet är halv tre på natten, en halvtimme före stängningsdags. Det blir oundvikligen obekväma arbetstider. Men Jimmy Runnding skulle inte vilja ha ett dagjobb, trots att han och sambon – som han träffat på här på jobbet – har småbarn.
– För mig är det här normala arbetstider. Förra veckan var vi på fackkurs, 8.30 till 17.00 på dagarna. Jag längtade tillbaka hit för att få jobba normala arbetstider. Jag jobbar ofta till fyra på natten, men få arbetspass i veckan så jag är ändå hemma ganska mycket.


Plus och minus på Cosmopol i Sundsvall

+ Arbetstiderna – bra för ­morgontrötta och skönt med längre ledigheter mellan passen. Trevliga kollegor att umgås med även på fritiden när många andra vänner är på sina jobb.
Variation i jobbet och många roliga möten med människor.

Arbetstiderna – många jobbhelger och sena kvällar kan vara slitsamt. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
98
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här