Ur artikelarkivet insändare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Känslan att man har en skyddande ängel bredvid sig finns inte längre

Hotell- och restaurangfacket hade nyligen kongress och inför den frågade vi läsarna vad facket har för betydelse. Några tyckte att facket var en trygghet, men flera hade mycket vass kritik mot fackförbundet. Läs själv några av svaren.

Publicerad 4 juli 1999

Facket hjälpte inte mig
Jag har varit medlem i många år och är nu sjukpensionerad på grund av en arbetsskada. Facket agerade inte när jag inte fick skadan klassad som en arbetsskada. Varför?
Jag har tidigare inte haft några dåliga erfarenheter av facket, men som medlem ska man få den hjälp man behöver av facket.
Som sjukpensionär betyder facket ändå mycket för mig och jag hoppas att allt ordnar upp sig med olycksfallsförsäkringen, som jag själv fått ta reda på genom Folksam.
Olycksdrabbad

Facket betyder absolut ingenting
1987 ramlade jag på jobbet och har inte kunnat arbeta sedan dess. Men inte har facket hjälpt mig med något. Jag har inte fått skadan erkänd som arbetsskada, så nu har jag fått anlita en egen advokat för att få hjälp.
Och grupplivförsäkringen, som tidigare ingick och som jag fortsatt att betala på, visade sig vara helt värdelös. Inte fick jag något förtidskapital som det skröts så mycket om.
Det hade varit betydligt bättre om jag lagt avgiften på någon privat försäkring eller ett sparkonto. Då hade mitt liv sett annorlunda ut.
Nu betalar jag fortfarande 3 650 kronor per år, vad ger det mig mer än en tunnare plånbok? Som det är nu så har jag bara nytta av det om jag tar livet av mig, så att barnen får ut sin del.
Fallskadad

Hjälp oss som är utan fasta jobb
Varför måste arbetslösa och föräldralediga betala full medlemsavgift?
Extraarbetande servitriser har inga rättigheter längre, bara skyldigheter.
Arbetsgivarna struntar i arbetsgivarintyg och anställningsbetyg för oss extraanställda.
Varför gör inte facket något?
Känslan att man har en skyddande ängel bredvid sig finns inte längre, i alla fall inte om man bor i Västmanland. Facket skyddar bara dem som har fast anställning, inte oss som skulle vilja ha det.
Besviken servitris

Trygghet med facket
Facket har för mig som arbetstagare betytt att jag kunnat känna mig trygg i min relation till arbetsgivare. Ingen har kunnat peta ner mig från de trappsteg jag lyckats erövra. Samtidigt kan man hoppas att ombudsmännen fått lite mer råg i ryggen när det gäller att försvara en arbetstagare i en konflikt. Där har facket (haft) en svaghet.
?Inga-Britt?

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här