Johannas sockerkaka med brynt smör
Brynt smör och råsocker ger Johannas sockerkaka det lilla extra. Foto: Jan Mikš

Johannas sockerkaka med brynt smör

Johannas Bergströms tips när du vill bjuda på hembakat efter en lång jobbdag. ”Det här receptet passar därför perfekt när man väntar gäster och gärna vill bjuda på hembakat, men inte har så mycket tid och ork.”

Publicerad 2 juli 2018
Johanna Bergström. Foto: Jonas Bilberg

Det här receptet är inte avancerat, men gudomligt gott. Perfekt när man vill bjuda på hembakat men inte stå vid spisen så mycket. Sockret kan med fördel bytas ut mot till exempel råsocker eller muscovadosocker, båda ger kakan lite karaktär och karamellig smak.

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 75–100 g smör
  • 1 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
  • Smaksättning: 2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Smöra och mjöla eller ströbröda en sockerkaksform.
  2. Bryn smöret och blanda i gräddmjölken, ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg med socker och eventuellt vaniljsocker fluffigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver, sikta blandningen och vänd ner det i äggvispet. Vänd sedan ner smörblandningen.
  5. Häll upp i formen, grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 35–40 minuter beroende på hur stor formen är. Testa med en sticka så att kakan är klar. Smaklig fika!
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här