Varje dag bakar Johanna Bergström surdegsbröd till 800 lunchgäster. Passionen för bakning tog kallskänkan hela vägen till tv-studion.
Det var en vanlig måndagseftermiddag. Johanna Bergström hade gått av sitt arbetspass som kallskänka på ABB:s lunchrestaurang Lugna gatan i Västerås. Då fick hon syn på en intressant annons i Facebook-flödet. Det var tv-programmet »Hela Sverige bakar« som sökte deltagare, och hon bestämde sig för att ge det ett försök.
Resten är historia, Johanna Bergström tog sig hela vägen till finalen i tävlingen.
– Det var en fruktansvärt rolig men också påfrestande resa. Det vara bara jobbarkompisarna på Lugna gatan och min sambo som fick veta att jag blivit antagen. För att inget skulle läcka ut i förväg var jag tvungen att hålla allt hemligt, berättar Johanna Bergström.
Hur länge har du bakat?
– Jag har alltid tyckt om att baka. Men jag har ingen att brås på i familjen, utan det har kommit från mig själv. Att jag blivit så bra på det handlar om att jag har ägnat mycket tid åt att läsa böcker, att jag har provat och misslyckats. Jag har inte gått en enda kurs.
Vad är det som lockar med bakning?
– Bakning är kemi. Grundidén är enkel, men bara att göra en god sockerkaka är en konst i sig. Det är ett hantverk som kräver mycket känsla. Och när resultatet blir bra och jag får till de perfekta luftbubblorna i surdegsbrödet så känns det fantastiskt.
Det viktigaste är att det jag bakar smakar riktigt gott och är gjort med en massa kärlek.
Vad är din specialitet?
– Jag älskar att baka bröd och är inte mycket för småpill och dekorationer. Det viktigaste är att det jag bakar smakar riktigt gott och är gjort med en massa kärlek. Du ska känna att »det här var det godaste jag ätit i hela mitt liv.«
Hur har det påverkat dig att vara med och tävla i tv?
– Det har påverkat mitt yrkesliv mycket. Min arbetsgivare har fått upp ögonen för mina kunskaper. Nu ansvarar jag för att baka allt surdegsbröd till restaurangen, och mitt bröd finns också till försäljning. När jag har tid bakar jag kakor och bullar på arbetstid som gästerna kan köpa i restaurangen. Dessutom planerar vi att starta en kurs i bakning där jag och en kollega ska inspirera våra kollegor från andra restauranger i Fazer-koncernen.
Självklart att gå med i facket
Hur är det att jobba på restaurang Lugna gatan?
– Det är ett jättebra jobb, även om det är intensivt. En vanlig arbetsdag fixar jag salladsbuffén och bakar surdegsbröd till runt 800 lunchgäster från ABB. Jag har slitit runt på timanställningar i flera år så det är skönt att ha en tillsvidareanställning. Det är svårt att få ett sådant jobb i restaurangbranschen. Jag har gett järnet på alla jobb jag haft, men ändå har det tagit många år tills jag fick ett jobb med trygghet. Det är den största nackdelen med branschen, att det är så svårt att få stabilitet.
Kommer du att stanna i restaurangbranschen?
– Absolut, jag kan inte tänka mig att arbeta med något annat. Även om jag byter inriktning så skulle jag aldrig vilja lämna branschen. Jag behöver arbeta i ett fysiskt jobb med mycket fart. Vi kanske får 100 extra gäster en dag, och då måste vi lösa det tillsammans. Vi i köket svetsas samman som arbetslag. Det slår allt annat.
Finns det något du vill förändra?
– Jag tror att vi i branschen måste få mycket bättre förutsättningar för att ta hand om våra kroppar. Så många går sönder av det tunga arbetet och jag är redan rädd för att inte kroppen ska hålla hela yrkeslivet. Personal i köksyrken måste få högre friskvårdsbidrag så att vi har råd med gymkort och massage. En annan viktig fråga är skobidrag, vad vi har på fötterna är så viktigt för våra ryggar.
Johanna Bergström
Vad gör du om fem år?
– Jag skulle vilja baka på heltid. Jag vill utveckla det hembakade sortimentet. En dröm är att starta ett eget bageri här på restaurangen. Det skulle bli uppskattat, det är ofta gästerna kommer förbi och frågar efter mina bullar om jag inte hunnit baka fikabröd.