Jobbarkompis med
nära och kära
Rita och Erica Darenberg, kollegor på Idrottens Bingo Grand i Göteborg. Foto: Julia Sjöberg
På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Jobbarkompis med nära och kära

»Din mamma jobbar inte här!« Sant på de flesta arbetsplatser, men inte överallt. Hur är det att jobba med sina föräldrar, barn, syskon eller sin sambo? Vi har träffat ett gäng som klarar balansen mellan jobb och privat.

Publicerad 20 november 2014

I slutet av 1980-talet tyckte bingo­värdinnan Rita Darenberg att hennes då 17-åriga dotter skulle börja dra in pengar till hushållet, och fixade ett extrajobb åt henne hos sin arbetsgivare. I dag, 24 år senare, är de kollegor på bingohallen Grand i centrala Göteborg.  
– En gång satte jag upp en lapp i personalrummet där jag skrev: »Din mamma jobbar inte här«. Men så kom jag på att det gör jag ju, säger Rita och skrattar.
– Så jag behöver aldrig diska, skämtar Erica.

De trivs med att arbeta tillsammans. Även om det i dag inte blir särskilt ofta i praktiken.
– Just nu arbetar vi sällan samtidigt. Erica behöver hjälp med barnpassning när hon jobbar kväll, då försöker jag vara ledig för att kunna vara med barnen, säger Rita.
– Och även när vi är här samtidigt, så är vi sällan tillsammans. Det här är ett stort ställe, om jag  är på golvet kanske hon är i restaurangen, säger Erica.
För några år sedan hade de likadana scheman. Det blev lite slitsamt för relationen, säger Erica.
– Vi arbetade exakt likadant. Det var kanske inte det ultimata. Då kunde man känna att man blev irriterad ibland. Och jag är nog ganska dålig på att dölja när jag blir irriterad. Det är nog bra för oss att vi inte jobbar samtidigt så ofta, säger Erica.
– Erica är också passföreståndare, lite chef på passet och bestämmer över oss andra. Hon kan inte bestämma över mig, säger Rita och skrattar.

Erica och Rita ser både fördelar och nackdelar med att vara familj och kollegor. Ett problem skulle kunna vara om gräl uppstod på jobbet.
– Om jag skulle komma ihop mig med någon annan här så skulle det inte bli något större bråk, men det kan det ju bli med mamma. Privat kan det hända att man tar i från tårna, säger Erica.
– Ja, det är ju mer legitimt att bli arg på mig, säger Rita och armbågar Erica retfullt i sidan och fortsätter:
– Vi är båda ganska envetna och hetsiga. Fast det har blivit bättre med åren.
– Ja det har det. Och vi har aldrig haft någon stor scen här på jobbet. Man måste vara lite proffsig och tänka på dem vi jobbar med. Vi är ett team allihop. Oavsett hur man känner måste man kunna prata med varandra, säger Erica.

En fördel med att arbeta tillsammans är att det alltid finns en förtrogen på arbetsplatsen. Någon man kan prata med om det skulle hända något.
– Jag litar mest på henne av alla. Det känns tryggt att ha henne här, säger Erica och Rita nickar.
– Vi är väldigt tajta. Vi har alltid bott så att det tar en eller två minuter att gå till varandra. Fast inte nu, jag fick nog så jag har flyttat, säger Rita och skrattar igen.
Visst blir det en del jobbsnack privat, men mest ifall det har hänt något särskilt. Och på samma sätt blir det privata samtal på jobbet. Precis som med alla kollegor, påpekar Erica.
– Man hinner alltid prata lite. Det gör man ju även med de andra jobbarkompisarna.

Många av de anställda på bingohallen har jobbat här lika länge som Rita och Erica. Det är ett tajt gäng, säger Erica och berättar att hon till exempel har varit med på en arbetskompis förlossning. Att de känner varandra så väl gör att ingen tassar på tå för varandra.
– Eftersom vi har arbetat tillsammans så länge så är det ingen som tvekar att prata med mig om de blir irriterade på mamma.
Rita och Erica är inte det enda mor-och-dotter-paret på hallen, det finns faktiskt ett till. Men det kommer inte att bli några fler. För några år sedan infördes ett förbud mot att »jobba i släktskap«, vilket även gäller förhållanden mellan kollegor. Erica har förståelse för det.
– Det handlar ju om att det inte ska uppstå privata konflikter på jobbet. Det är väl inte ultimat att arbeta så, säger Erica.

Det innebär att ingen av Ericas tre söner kan gå i familjefotspåren. Den äldsta är 16 år, alltså inte mycket yngre än vad hon var när hon började. Men Erica är tveksam till om hon hade velat ha honom här i vilket fall.
– Jag vet inte om jag skulle vilja ha det ansvaret. Jag skulle nog alltid oroa mig för om han skötte sig. Så du tog en himla risk när du fixade det här jobbet till mig, mamma, säger Erica.
– Jag tänkte inte alls så. Jag tyckte bara att det var bra att du tjänade pengar. Och så visste jag nog att du skulle klara det. Erica är min stolthet, det måste du skriva, säger Rita.

Råd från mor och dotter

  • Om ni blir irriterade på varandra, bit er i tungan.
  • Håll skenet uppe för kollegornas skull.
  • Försök lämna känslorna hemma. På jobbet måste man kunna kommunicera, oavsett vad som har hänt tidigare.
  • Undvik att »gå på varandra«, att hela tiden arbeta ihop kan vara tärande.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här