Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Jobb och kärlek längst upp i norr

Margot Tengblad tyckte att jobbet som servitris i Stockholm blivit alltför hektiskt. En liten annons gjorde att hon repade mod och gick mot strömmen. Flytten gick mot norr.

Publicerad 25 april 2002

Margot Tengblad, 33, började i krogsvängen efter avslutad restaurangskola 1988. Hon jobbade bland annat i Västerås och på restaurang Kristina och Sockerbagaren i Stockholm.
1994, när Margot återvänt från en längre resa, väntade den gamla arbetsplatsen på henne. Men hon kände att hon ville pröva något nytt. Jobbet som servitris hade blivit för jäktigt och monotont.

Liten annons lockade
? Jag såg en liten, liten annons i Dagens Nyheters söndagstidning: Liten turistanläggning i Lapplandsfjällen söker flicka för varierande ändamål.
Samma dag sökte hon jobbet. Kompisen Åsa fick höra talas om hennes planer.
? Men du är ju knäpp du, sade hon.
Men bara en vecka senare packade Margot väskorna och reste till Årrenjarka fjällby.
Att ansvara för receptionen, städa, hjälpa till med matlagningen och servera, kom på hennes lott.
Margot hade bara tänkt arbeta under två månader på våren, men trivdes bra och fortsatte över sommaren.

Kärleken kom på skoter
Något som bidrog till hennes ändrade planer var också Erik-Anders Iverstrand, eller Bobbo som han kallas.
? Han kom förbi med skotern under påsken. Sen kom han förbi flera gånger och pratade, berättar Margot.
Så småningom blev de ett par och Margot bytte den lilla stugan i Årrenjarka mot Bobbos större hus i Kvikkjokk knappa två mil bort. Vintern närmade sig och dagarna blev allt kortare. Men det var ingenting Margot mådde illa av.
? Dagarna flög iväg och det var alltid något som fanns att göra, berättar hon.
Margots lillasyster i Stockholm funderade över hur storasyrran egentligen hade det. Hon kom upp för att se hur det förhöll sig.
? Då hade jag köpt hund och så hade vi en ren som vi hade tämjt. Bobbos kusin hade sina renar här och vi hade fullt sjå med dem. Och att bära in ved. Syrran hade sån himla träningsvärk en vecka efter att hon for härifrån. Hon sa, jag ska aldrig mer fråga vad du gör under vintern, berättar Margot.
Margot saknar inte Stockholm. Hon trivs bra på sin arbetsplats i Årrenjarka, där det finns tid för gästerna och där relationen med ägaren efter sju år mer utvecklats till en nära vänskap. I Kvikkjokk har hon hunnit rota sig ordentligt och någon lappsjuka lider hon inte av.
? Mamma och pappa har ända sen vi var små ofta varit ute. Sen har det gjort mycket att vi inte bodde mitt inne i Stockholm och att vi har flyttat väldigt mycket, säger hon.

Släde ersatte gym
På uppfarten till det blå huset hörs skall och ylningar. Bara den döve 14-årige Zacko är tyst. Han möter i stället med ett glatt grimaserande och svansviftande. Vid ena gaveln syns en prydlig hundhage. Här huserar fyra polarhundar av typen Alaskan malamute. En av dem, Kato, har nyligen vunnit två utställningar.
? Om man inte hade något intresse under vinterperioden och inte nånting att göra, då skulle jag inte stå ut här, säger Margot.
När Margot flyttade från Stockolm till ett liv norr om polcirkeln, kunde hon inte ta med mig sig sina fritidsaktiviteter, som att dyka och gå på gym. Hon fick skapa sig nya intressen.
? Vi har haft hundar hemma i familjen tidigare och tyckt om att vara ute och åka skidor. Men det har ju legat på hyllan ett antal år, berättar hon.
Margot har märkt att det finns många myter om att glesbygdsbor bara sitter och rullar tummarna när de går arbetslösa.
? Är man arbetslös i Stockholm en längre tid, då klättrar man på väggarna, säger hon.
Margot tycker att vintern är mysig och att det är skönt när det är lite folk. Då vill hon bara vara hemma och åka skidor och släde med hundarna. Vintern är den semester hon annars aldrig får.
I Kvikkjokk finns 15 bofasta och de flesta är gamla människor. Och alla utom Margot är män.
?Det blir mycket snack om skotern på vintern och båtmotorn på sommaren. Men jag tycker det är nyttigt att man lär sig om saker dit man kommer, då förstår man mycket mera, säger Margot.
Ibland tycker hon dock att samtalsämnena kan bli alltför enahanda. Då kan hon längta till kompisarna i Stockholm. Parets umgängeskrets är liten, men de som hälsar på gör det ofta.
? Vi har mera socialt umgänge här än de som bor i storstäderna. Där ska man bestämma en vecka i förväg om man ska träffa någon. Här står dörren öppen, säger Margot.
Hon har också tagit jägarexamen. En stor skillnad mot förr i de här trakterna, då en kvinna med gevär ansågs ge otur. Men med Margot är det tvärt om.
? Vi har alltid haft tur när jag är med, säger hon.

Viktigt att hushålla
Hushållets försörjning vilar mycket på det naturen ger.
? På hösten samlar man till skafferiet, man får kött och fisk och det är ju värt mycket pengar. Jag har aldrig köpt en köttbit, ja nån hamburgare har det väl blivit, fastslår Bobbo.
Margots arbete i Årrenjarka sju månader per år, och Bobbos nya anställning som vaktmästare i kyrkan, ger tillräckligt med inkomster. Men några impulsköp finns det inte utrymme för.
? Våra utgifter går till bensin, det är en hög kostnad. Och det blir mycket hundmat, säger Margot.
De beställer bara noga övervägda baslivsmedel, och maten kommer kostnadsfritt hemkörd med buss. Med bussen kommer också posten.
För drygt två år sedan gick Margot och Bobbo åstad att gifta sig under ett stort hemlighetsmakeri.
Bröllopsresan gick till Dominikanska republiken. Inte ens de närmaste vännerna fick veta något, vilket väckte viss besvikelse.
Men den uteblivna festen kan vännerna med råge ta igen i april ? ett skäl till firande som det inte går att dölja.
Då byts Margots service av fjällturister till vård av barn. Kvikkjokks invånarantal ökar till 16.

Bildtext:(Foto:Tor Lundberg)
Bobbo och Margot på Kärleksholmen vid Kvikkjokk med sin prisbelönta polarhund Kato.
Margot och Bobbo med polarhundar vid Kvikkjokks delta.
Margot på väg ut till gästerna i Årrenjarka fjällby.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.