Händelsernas centrum
i Hanöbukten
Max Svensson hälsar ett av dagens sällskap välkomna och showar lite. Foto: André de Loisted
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Händelsernas centrum i Hanöbukten

Ingbritt, Gjert och Carolina är överens: På hotell Åhusstrand blir det aldrig tråkigt -- det ser ägartvillingarna Mats och Max till. Är det inte julshow så är det ålbingo. I sommar blir de först med all-inclusive på svenska.

Publicerad 23 juni 2010
inlinebild
Caroline Bergvall har fullt upp i receptionen. Foto: André de Loisted

Till Åhus utanför Kristianstad har folk kommit i århundraden för att bada. På 1800-talet gick det till och med badtåg hit proppfulla med badsugna. En riktigt fin sommardag kunde hela 5 000 människor resa hit för att få strosa i vattenbrynet. I dag går det inte längre att åka tåg till Åhus, men folk hittar ändå hit.
– Vi har många saker att vara stolta över här. Vi har ålafisket, vi har Absolut vodka och så har vi stranden, säger Mats Svensson när han möter oss i receptionen på Åhusstrand.

Mats är ena halvan av tvillingarna Mats och Max, och tillsammans med lillebror Mikael äger och driver de anläggningen. Det är en energisk trio som arbetar aktivt med sitt varumärke.
– Vi har ålagillen, sportturneringar och så det nya som vi kallar Swedish festivals. Då får gästerna ha midsommar, kräftskiva och julfirande på samma kväll. Så enkelt så det nästan är pinsamt, säger han och skrattar.
Tvillingarna Mats och Max, för övrigt så lika att de inte kan skilja sig själva åt på bild, är alltid med i driften. De gör allt från att hälsa gästerna välkomna till att hålla egna små shower om Absolut vodka.

Konferensgäster har länge varit den stora målgruppen på Åhusstrand. Förra året, i finanskrisens spår, kom en dipp. Många trogna företagsgäster strök helt sonika sina konferenser.
– Då fick vi börja satsa mer på andra grupper, weekendgäster och golfare. Det var nyttigt för oss.
Då väcktes också idén med all-inclusive. I år ska konceptet testas, de första gästerna kommer i juli. Vid incheckningen ska de få ett halsband som ger dem rätt till frukost, lunch och middag på områdets sju restauranger. Och däremellan fika och glass­bufféer. Men inte alkohol, säger Mats.
– Även om vi har hur mycket vodka som helst här i Åhus. Men fri sprit funkar inte i Sverige.

Badrestaurangen är en av de största på området. Här räknar man med att få mer att göra.
– I dag är det många av privatgästerna som inte äter lunch här, det kommer de ju att göra sen, säger Ingbritt Hägg.
Hon är frukost- och lunchansvarig, och har jobbat på Åhusstrand i drygt tio år. Ingbritt textar pappskyltar som ska visa dagens lunchsällskap till sina platser. Borden står redan dukade med sallad, dricka och bröd.
– Nu är det är bara gäster som saknas. De är lite sena verkar det som, säger Ingbritt.
Ett sällskap kommunanställda och en busslast pensionärer är på väg. Allt som allt 117 stycken som ska betjänas under en intensiv timme.
– Det blir lite stressigt, men vi är ett bra team så det fungerar alltid bra, säger Ingbritt och tittar på kollegan Henryka Gorzkowska som lägger sista handen vid dukningen.

Plötsligt dyker Mats upp från ingenstans och lägger armen om Ingbritt.
– Ingbritt är en klippa. Hon kan allt.
Han meddelar kryptiskt att det ska bli ålbingo efter lunchen. Sedan förklarar han viskande:
– Vi spelar bingo och priset är en ål.
Sen är han borta igen. Ingbritt ler och skakar på huvudet.
– Det händer alltid saker här. Det blir aldrig tråkigt. Men det är väldigt fritt, vi arbetar väldigt självständigt.
De kommunal­anställda gästerna börjar slå sig ner vid fönsterborden. Mats bror Max gör sig redo, klappar i händerna och sätter i gång:
– Välkomna till »The home of Absolut«. Men lugn, ni har vatten i flaskorna på bordet. Om det skulle vara Absolut så byter vi naturligtvis ut dem utan extra kostnad.
Damerna fnittrar lite.

I köket förbereder kocken Gjert Palm maten. I dag är det gravad lax med dillstuvad potatis som serveras.
– Och till efterrätt får de en glasstrut från en lokal tillverkare, säger han.
Gjert har jobbat på Åhusstrand i tio år, varannan vecka lunch, varannan vecka kväll. Han konstaterar att det aldrig blir tråkigt här.
– Det händer saker hela tiden. Det är ålagille och det är julshow. Det är bara att hänga med.
Max har pratat färdigt och maten ska ut. Samtidigt anländer busspensionärerna.
Ingbritt och Henryka bär ut tallrikar på löpande band. Henryka är en av många timanställda på Åhusstrand.  
– Ibland blir det mycket jobb, ibland blir det lite. Men det är ofta stressigt, lite tungt, säger hon på väg efter en ny tallriksrunda.

Städerskorna Dagny Nilsson och Jacqueline Barraza är också timanställda. De städar i hotelldelen närmast vattnet. Strandrummen har en liten inglasad balkong med fantastisk utsikt. Dagny och ­Jacqueline har dock sett den så många gånger att de blivit avtrubbade.
– Ja, det är väl fint, men man tänker inte så mycket på det, säger Dagny.
De har mycket att göra. Sjutton rum ska städas innan de är klara för dagen. Ännu har all sommarpersonal inte börjat.
– Snart blir vi lite fler, men då blir det också många fler rum att städa, säger Jacqueline.

Under Åhusstrands lugnare perioder, januari till mars, blir det inte särskilt mycket jobb för tjejerna. Då är det ofta de helårsanställda som städar. Som receptionisten Caroline Bergvall.
– När det är lite mindre att göra så får vi hitta på andra arbetsuppgifter, jobba i servis eller städ.

Men just nu har Caroline fullt upp. Telefonen ringer, och det är gott om folk i lobbyn. Konferensgästerna är fortfarande i majoritet, men snart kommer klientelet och därmed arbetsuppgifterna att bytas ut.
– När sommargästerna kommer blir det mer turismservice, att hjälpa till med frågor.
Med all-inclusive kommer det att bli ännu mer så, tror hon.
– Jag tror att det kan locka mycket folk, säkert många barnfamiljer. Själv skulle jag kanske inte välja det, men ska man ha det så är det här ju rätt ställe.

Mats glider förbi med mobiltelefonen i hösta hugg och hinner berätta att nästa projekt för Åhusstrand är att hänga på spatrenden, om än något försenat. Målet är att täcka upp för de lite lugnare månaderna.
– Vi måste fortsätta utvecklas. Man kan inte bygga en verksamhet på att solen ska skina några månader på sommaren. Det kan inget företag.

Fakta: Åhusstrand

  • Åhusstrand hotell och konferens ligger på stranden Täppet.
  • Anläggningen byggdes på 1950-talet. På området finns sju restauranger och plats för drygt 200 sovande.
  • Här jobbar 18 personer heltid och resten är tim- eller visstidsanställda, totalt är det 30 årsarbetstider.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här