”Våga stå för vem du är”
Foto: Petter Cohen
Porträttet TOM LARSSON

”Våga stå för vem du är”

Han är grupp- och mötes­koordinator på jobbet och cosplayare på fritiden. – Ska man vara ärlig så spelar man lite teater i en reception också. Det ska vara en trevlig föreställning, säger HRF:aren Tom Larsson.

Publicerad 7 februari 2024

Klädd i svart kavaj, med slät hjässa och välansat skägg, visar Tom Larsson vägen till kontoret där han sedan ett halvår arbetar större delen av sin arbetstid.

Det här är hans arbetsjag.
På fritiden ägnar han sig åt cosplay. Då kan svart bytas mot knallgrönt, huden täckas av ruttnande köttslamsor och handen hålla en sköld i stället för en kaffekopp.

Jobbar med gruppbokningar

Tom Larsson på Scandic Lugnet i Falun
Tom Larsson.
Foto: Petter Cohen

Men nu träffas vi på arbetstid.
Tom har sitt tredje jobb på Scandic Lugnet ­i Falun.
Under tio år var han nattportier, därefter receptionist.

Sedan ett halvår arbetar han som grupp- och mötes­koordinator på hotellet, som ligger intill Lugnets idrottsanläggning med arenan där skid-VM ska hållas 2027.

– Det är som att få ett nytt jobb igen, men samtidigt får jag vara kvar på arbets­platsen med alla jättetrevliga kollegor.

– En del kollegor tycker att det är lite roligt att jag som inte kan sport har det här jobbet, men man behöver samma detaljkänsla oavsett vilka gäster det är. Just nu sitter jag och ­fördelar rum till en stor hockey­turnering.

Egen version av karaktärer

Tom Larsson cosplayar som Luinki
Tom som Luinki.
Foto: Petter Cohen

Berätta om ditt hobbyliv!
– Jag började med rollspel och levande rollspel som tonåring. För tio år sedan var jag och några kompisar på populärkultur-eventet Comic Con. Alla verkade ha så roligt, så det ville vi också ha. Året efter var jag där, som en raider, en skurk från spelet Fallout.

– I cosplay skapar man dräkter och rekvisita från spel, tv-serier och filmer. Att få skumplast och rörisolering att bli något helt annat är en konstform i sig. Sedan behöver allt inte vara handgjort, finns det snickarbyxor är det onödigt att sätta sig och sy.

Vem är Luinki, som du cosplayar?
– Det är Luigi från Super Mario, korsad med Link från Zelda. Jag gillar att göra karaktärer på mitt vis. En annan sådan är Zombie-Luigi. Det blir annorlunda än att göra en karaktär exakt som förebilden, då vill man vara exakt.

Samrådet får saker att hända

Vad fick dig att bli fackligt engagerad?
– När jag jobbade natt hade vi en klubb, men intresset svalnade. Jag fortsatte som platsombud eftersom jag tycker att det är viktigt med facklig närvaro på arbetsplatsen. Men också för att det är jättekul.

Mer om Tom

  • Jobb: Grupp- och möteskoordinator på 70 procent, recep­tionist på 15.
  • Fritid: Förutom cosplay, stor konsument av film, tv-serier och spel.
  • Om facket: ”Facket måste synas på arbetsplatsen. Berätta för nyanställda, var tillgänglig och svara på frågor!”

– Jag sitter även i Scandics samråd. På våra möten med ledningen kan vi säga »Det här som ni implementerat funkar inte, men det där ska ni göra mer av.« Sedan händer det saker, det är inte bara tomt prat. Då känns det bra att ha fått vara med och påverka!

Håller nördflaggan högt

Finns det några likheter mellan jobb, fackligt engagemang och hobby?
– I alla tre rollerna är man social och interagerar med människor. Ska man vara ärlig så spelar man lite teater i en reception också. Det ska vara en trevlig föreställning. Man kan dra på lite extra brett dalmål när det kommer turister från Stockholm.

Vad får du för reaktioner på cosplayandet?
– Glada! Men jag har någon gång fått höra ”Är det inte dags att växa upp?” Då svarar jag att det har jag gjort, men om vuxen är att vara tråkig så vill jag inte vara det. Jag fyller 50 nästa år, men varför skämmas? Håll nördflaggan högt och våga stå för vem du är.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här