Goda viner till gröna smaker
Vin med friska inslag matchar säsongens primörer och späda skott. Foto: Colourbox
På menyn DRYCK

Goda viner till gröna smaker

Äntligen dags för färskpotatis, ­primörer och späda skott på tallriken! Sancerre med frisk syra och stilren rosé matchar fint.

Publicerad 29 juni 2019 Kommentera
les remparts rosé
2017 Les Remparts des Ceps Dorés Rosé, Frankrike, 2239, 59 kr, 375 ml. Ett perfekt picknickvin, stilrent med syrliga körsbär.

Nu är de varma sommarkvällarna här. Vi flyttar ut i det fria, måltider avnjuts under bar himmel och naturen förser oss med gröna ingredienser. Spirande blad och örter, färskpotatis, rabarber och mangold från trädgården varvas med granskott, nässlor, ramslök och saltarv.

Säsongens grödor ger oss den variation i måltiden som saknats under årets mörkaste månader. Renheten och fräschören i smakerna kräver liknande karaktär i drycken som serveras till.

coteaux bou
2017 Louis Jadot Coteaux Bourguignons, Frankrike, 79047, 119 kr, 750 ml. Stramt och elegant med gamay och pinot noir.

Sommaren förknippas med rosévin och Systembolaget kryddar sortimentet med många av de bästa vinerna. Rosé passar smakrika grönsaker, klarar rikligt med färska örter och matchar syrligt genom friska inslag i vin.

Sauvignon blanc hör årstiden till, de vita vinernas fräschör matchar syrligt i örter och grönsaker och klarar rikliga smaker i grillad fisk.

sancerre domaine
2018 Sancerre Domaine des Vieux Pruniers, Frankrike, 5494, 99 kr, 375 ml. Lyx i halvflaska, sauvignon blanc med ultrafrisk syra.

Lika passande till sommarens gröna rätter är pinot noir. Druvan ger eleganta röda viner med tydlig syra och mjuk bärighet. De är ändå tillräckligt smakstinna för att parera grillat, både kött och kyckling.

Oavsett färg på vinet bör det hållas svalt. Häll måttligt i glasen och ställ flaskan i kylen mellan serveringarna, sommarvärmen gör att vinet snabbt når rätt temperatur.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här