Just nu känns allt lite jämngrått. Här är några enkla saker du kan göra för att pigga upp dig själv och dina kollegor.
1. Omväxling piggar upp. Kan du och en jobbarkompis tänka er att byta tjänst med varandra i ett halvår? Fråga chefen! Chansen är stor att förslaget får okej – om ni klarar varandras jobb.
2. Toppa trivseln. Kollegorna är det bästa med jobbet, säger många i branschen. Men allt går att toppa! Le och hälsa på de som du möter, även om det inte är någon du jobbar ihop med. Gör någon glad med en komplimang eller ett skämt (om det passar – annars inte). Var extra omtänksam och fråga jobbarkompisarna hur de mår, hur det går med deras familj, hobby eller projekt.
3. Kolla kurser. Leta upp en intressant utbildning och fråga om jobbet vill betala den. Det kan vara miljöarbete, kundpsykologi eller något annat med jobbkoppling. Det är kul att lära sig något nytt, och arbetsgivaren får upp ögonen för att du är intresserad av utveckling.
4. Gör snyggt på din arbetsplats. Det finns alltid hyllor och vrår där saker ställs tillfälligt och sedan blir kvar. Röj bakom receptionsdisken, städa städvagnen och rensa skräphyllan i köket. Det ser inte bara snyggt ut, det känns också bra att ha det rent och ordnat runt sig. Det finns också forskning som visar att en prydlig omgivning gör dig till en schystare och mer moralisk person, ungefär.
5. Var lite facklig. Hösten är inte så uppbokad, vilket gör den perfekt för fackliga aktiviteter. Varför inte boka in en försäkringskvart? En försäkringsinformatör kan komma till din arbetsplats och gå igenom försäkringarna ni har genom medlemskap i HRF och kollektivavtal. Boka in ett samtal på www.lo.se, under »Facket försäkrar«.
6. Fånga dagsljuset. Även om du inte röker, gå ut några minuter och ta kaffekoppen utomhus. Tio minuters dagsljus räcker, du piggnar till direkt. Att gå en bit av vägen till eller från jobbet ger också lite ljustillskott.
7. Planera för dig själv. Var är du och vad gör du i november om ett år? Vad behövs för att du ska ta dig dit? Så här om hösten är det varken semester, högsäsong eller storhelger som kräver planering. Ge dig själv och din framtid en timme – det kan handla om något du vill spara pengar till, jobbyte eller andra långsiktiga saker.
8. Organisera hemma. Morgonkaos ger en dålig start på dagen. Ha en bestämd plats där du alltid lägger den heliga trion nycklar, plånbok och mobil. Är ni fler i hushållet, skaffa en whiteboard eller en gemensam mobilkalender för att samordna alla aktiviteter. Planera vardagsmaten så mycket du orkar, två i förväg uttänkta rätter är bättre än ingen.
Proffstipset: Ta en vit helg!
Råd från Anna Carlstedt, nykterhetsförbundet IOGT-NTO:s ordförande. Ni har gjort en undersökning som visat att tre av fyra vill ta en vit helg under hösten och var tionde upplever att de dricker för mycket på helgerna. Varför dricker man även om man tycker att det blivit för mycket?
![]() |
Anna Carlstedt. |
–Det finns flera förklaringar. Vi använder alkohol för att koppla av från en stressig vardag, både på jobbet och hemma. En annan förklaring kan vara att det finns ett starkt socialt tryck, det »ska«vara alkohol, man samlas runt det. En av tio är också beroende av alkohol.
Vad kan man uppleva under en vit helg?
– Många tycker att det är trevligt bara att vakna och vara pigg och fräsch. Jämfört med för 10–15 år sedan finns det mycket rolig alkoholfri öl, fin cider, must och andra drycker. Det är kul att så många krögare satsar på alkoholfritt och bra dryckespaket.
Har du några råd till branschens anställda?
– Det kanske är de som borde ge mig råd! De ser ju att alkohol kan vara både guldkant och katastrof. Ofta hanterar de gäster som dricker för mycket jättefint. Branschens anställda kan verkligen göra skillnad och se till att det finns alternativ inom dryck. För egen del kan man testa en vit helg, en vit vecka eller en vit personalfest. Se till att det finns riktigt bra alkoholfria grejer att dricka, det kommer att gå åt direkt. Folk ska upp tidigt, någon kan ta bilen hem, någon kanske har det tufft med alkoholen.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.