Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket kräver rökfritt på krogen  

Restaurangfolk är förmodligen den yrkesgrupp i Sverige som röker allra mest. Ändå, eller kanske just därför, kräver nu Hotell- och restaurangfacket en rökfri arbetsmiljö.

Publicerad 7 maj 2003

Vi bedömer det som hart när omöjligt att på frivillighetens väg nå en rökfri arbetsmiljö för de anställda, skriver HRF i en motion som ska skickas till LO-kongressen i september. Man kräver att LO ska verka för en lag som innebär att en anställd inte ska utsättas för passiv rökning.
Motionen har sin upprinnelse i en hetsig debatt på senaste HRF-kongressen, då krav på helt rökfria restauranger röstades igenom.
Redan i dag finns en lag om att restauranger med minst 50 platser måste ha en rökfri avdelning. När denna lag kom, krävde HRF en lägre gräns, men så blev det inte.
Nu går utvecklingen mot allt fler rökfria miljöer, och gästen kan ofta hitta vägar att slippa passiv rökning. För den anställde är det värre, särskilt i barerna. Om matsalen är rökfri, blir det baren rökande gäster söker sig till. Och där, i dimmorna, står den anställde.
?För den enskilde finns alltid möjligheten att byta yrke, men för hela arbetskollektivet i restaurangbranschen är det inget alternativ?, skriver HRF.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.