Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fackavgiften är för hög för studenter

Publicerad 2 juli 2003

Hotellrevyn skriver att det från den 1 juli ska bli dyrare att vara med i A-kassan, men bara om man inte är medlem i facket. Det är fel.
Jag är högskolestudent och betalar 100 kronor i månaden i medlemsavgift nio månader om året. (Många andra fack ger total avgiftsbefrielse under studier.) Övriga tre månader när jag stämplat har jag betalat 205 kronor i månaden till fack och A-kassa, men denna summa har nu höjts till 275 kronor. Alltså en höjning med 70 kronor i månaden.
Jag är medlem i HRF sedan 1992. Min årsinkomst är 46 052 kronor före skatt och på detta betalar jag 1 725 kronor om året i avgift till fack och A-kassa. Jag betalar mer avgift än vad min heltidsarbetande sambo, som är medlem i Jusek, får göra. Därför tänker jag nu lämna Hotell- och restaurangfacket utan saknad.
Åsa Kjellström, Eskilstuna

Svar: Innan du studerade betalade du 205 kronor i medlemsavgift. Under studietiden har du haft en inkomst på 1 973 kronor i månaden (bidragsdelen) och fick avgiftssänkning till 100 kronor.
Reglerna då var att om du studerade och hade en lägre inkomst än den som motsvarade dagersättningen vid värnplikt (dåvarande 1 200 kronor per månad) kunde du få avgiftsbefrielse.
Om du ska fortsätta studera till hösten kan HRF inte bevilja avgiftsbefrielse nu eftersom vi inte vet hur mycket bidrag du kommer att få.
De nya reglerna säger att om du studerar och har en lägre inkomst än den som motsvarar högskolebidraget (för närvarande ca 1 900 kronor per månad) kan du ansöka om avgiftsbefrielse utan hemförsäkring.
Carina Olsson, Västeråsavdelningen

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här