Få koll på pensionen
Foto: Christina Andersson
Efter jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Få koll på pensionen

Jobba länge, se till att ha kollektivavtal och att din arbetsgivare sköter pensionsinbetalningarna. Men strunta i att spara i privata pensionsfonder.

Publicerad 21 augusti 2012

För många är pensionen en tid att längta till efter ett långt och hårt ­arbetsliv. En tid när det äntligen finns utrymme till att göra allt det där som inte hanns med. Men bilden av pensionen som en gyllene period tycks snart höra till det förgångna. Allt fler känner oro inför tiden som pensionär. Oron handlar främst om två sker: pengarna och hälsan. Det säger en undersökning ­Pensionsmyndigheten gjorde i vintras.

Och enligt experterna är oron befogad. Som pensionär kommer du troligtvis att leva på en inkomst som är ungefär hälften av din nuvarande.
Därför är det extra viktigt att ta reda på hur allt fungerar. För du har möjligheter att påverka din pension.
– Viktigast är att se till arbeta och betala skatt, att inte jobba svart. Sedan är det viktigt att ha koll så att ­arbetsgivaren betalar in skatter och avgifter, säger Mats Hansson, ombudsman på HRF.
Han rekommenderar att du tar reda på att arbetsgivaren verkligen betalar in arbets­givaravgifterna, eftersom pengarna bland annat ska gå till din pension. ­Arbetsgivaren ska också rapportera in sina anställda till ­pensionsbolaget Fora.

Förr i tiden var inte pensionen något som vi behövde tänka så mycket på. Men sedan 1999 har den ­Allmänna tjänstepensionen (ATP) fasats ut. I ATP baserades pensionen på de 15 bästa ­inkomståren. I vårt ­nuvarande system beräknas din pension utifrån det du tjänar under hela livet. Hur hög din pension blir beror alltså på hur många år du har arbetat och hur mycket din sammanlagda inkomst har varit. De som är födda 1938 till 1954 får en viss del av det gamla systemet och en del i det nya. De som är födda 1954 eller senare får pension helt efter det nya systemet.
Dagens system kan med andra ord sägas gynna dem med höga inkomster och dem som inte varit arbetslösa eller sjukskrivna i längre perioder. Förlorarna blir då de med låga ­inkomster, de som har ­varit arbetslösa i längre perioder, långtidssjukskrivna eller de som arbetat deltid under många år.

Mats Hansson menar att du redan när du inleder ditt yrkesliv bör ta reda på hur pensionssystemet ­fungerar.
– Lika så att ha ett jobb och tänk på att få upp både din inkomst och tjänstegrad, säger Mats Hansson.
Heltid är alltså bättre än deltid för pensionen eftersom det är den beskattade inkomsten under ett helt liv som utgör din pension.
Att jobba så länge det finns ork och lust till spelar också stor roll. Går du i pension när du är 61 får du 25 procent mindre än om du skulle gå vid 65 år. Om du kan arbeta tills du är 70 blir din pension 30 procent högre än du skulle gå i ­pension vid 65.
Oavsett när du väljer att sluta jobba så är pensionen en stor omställning. Arbetslivet ligger bakom en. En ny och friare period börjar. Men lika mycket som den sociala förändringen kräver förberedelser så kräver den ekonomiska förändringen kunskap och planering.

Bra för pensionen

  • Inte arbeta svart.
  • Jobba på ställen med kollektivavtal.
  • Ha ett heltidsjobb.
  • Få upp lönen.
  • Amortera på dina bostadslån.
  • Försöka lägga undan lite pengar varje månad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här