Erfaren och engagerad
Foto: Lina Alriksson
Porträttet Sofie Dahlqvist
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Erfaren och engagerad

"Jag vill att folk ska ha det lika bra som jag har det", säger HRF-medlemmen Sofie Dahlqvist om vad som driver henne.

Publicerad 15 maj 2013

Sofie Dahlqvist går sin egen väg. Tolv år på McDonalds, ett extrajobb för många andra. Fackligt aktiv i Karlshamn, en stad där det är ganska glest med hotell och restauranger.
Du måste kunna restaurangen utan och innan, vad är det roligaste på jobbet?
– Jag är väldigt noga med allt, att det ser bra ut. Så att städa och se till att allt är rent och desinficerat, det är nog det roligaste. Och jag älskar ruscherna. Jag står gärna i kassan och träffar trevliga människor och stammisar. De är de bästa, det är de som gör att jag är kvar här.

Blir det stammisar, så här vid en ­genomfartsled?
– Eftersom Karlshamn är så litet och jag varit här i tolv år så lär man känna folk. Man hälsar på dem på stan. Det är en som alltid beställer pommes utan salt. Han var här i går och jag såg att han stod i kön så jag gjorde i ordning det till honom. Det är alltid kul om stammisarna känner att de är ihågkomna.

Kan du tänka dig att jobba kvar?
– Ja, i och med att jag är väldigt social och inte känner att jag behöver göra karriär. Och jag har det väldigt fritt, när jag inte står i kassan kan jag gå runt och fixa lite.

Är det något som gör att jobbet passar dig extra bra?
– Jag har jäkligt bra minne, det räcker att jag kollar lite snabbt och så kommer jag ihåg både gästen och vad han har beställt. Så minnet och att jag är väldigt glad i mina gäster.

Hur känns det att många jobbarkompisar slutar efter en kort tid?
– Jag är van, det gäller att inte fästa sig. Ofta vet jag från början att de ska flytta för att plugga och jag är alltid jätteglad för deras skull. Det är nyttigt med nya människor och nya erfaren­heter. Det finns ganska lite branschjobb här.

Det är inte så många HRF:are här i Karlshamn då, hur går det att jobba fackligt?
– Jag jobbar väldigt mycket med avdelning Syd, vi är ofta ute på uppsökeri i både Skåne och Blekinge. Men när vi kommer hit så är det ingen som nappar. Det kan vara lite tradigt. Men jag har fackligt aktiva runt om i avdelningen som finns där för mig. Det är skönt, annars hade jag inte klarat det. Sedan har vi möten, vi sitter och diskuterar framtiden för HRF.

Och hur ser framtiden ut? Märks ­medlemstappet av?
– Nej, inte här i Karlshamn. Vi har varit här och i Karlskrona och värvat för introduktionsutbildning och fick ihop ett riktigt bra gäng. Några blev medlemmar och det gäller att vi följer upp så vi inte tappar dem. Det är också viktigt att inte tappa de medlemmar som HRF redan har utan få igång dem också.

Jag vill att folk ska ha det lika bra som jag har det.

Vad är det som driver dig?
– Att jag vill att folk ska ha det lika bra som jag har det. Känna tryggheten, den gemenskapen som jag känner i mitt medlemskap. Jag vill nå ut, särskilt till ungdomar som inte riktigt vet hur deras framtid ska bli.

Har ni någon facklig aktivitet på jobbet?
– Under avtalsrör­elsen får vi HRF:are ­avtalsnytt och kan stå och prata om det för att locka in de andra. De som är medlemmar vill vara det för att känna tryggheten, de är glada att jag engagerar mig.

Hur går det att värva nya medlemmar?
– Man får vara väldigt försiktig. Jag börjar med att presentera mig och säga att de kan fråga mig om det är något. Sedan bygger jag på längre fram med att medlemskap är bra för den som flyttar hemifrån, eftersom hemförsäkring ingår. Sedan själva tanken, att hjälpa varandra. Det med gemenskapen.

Vad får du för svar?
– Att de inte har råd. Det är få sommar­jobbare som har flyttat hemifrån. Eller »Om jag blir av med jobbet så kan jag flytta hem igen, jag behöver ingen hjälp.« Det är den värsta. Usch.

Många har svårt att leva vuxenliv på ett jobb på McDonalds. Hur går det för dig?
–  Jag har mat på bordet, jag kan betala mina räkningar. Jag har en jättefin lägenhet som jag trivs i. Jag kan inte leva lyxliv men det går att leva gott ändå. Jag älskar ju Karlshamn, det är nära till vattnet och naturen.

Om Sofie Dahlqvist

  • Ålder: 28 år.
  • Gör: Restaurangbiträde på McDonalds. Fackligt aktiv, sitter i styrelsen för HRF avdelning Syd och är utbildad skolinformatör.
  • Familj: Ödlan Pontus, 7 år. En rumsren, frigående vattenagam.
  • Fritidsintressen: Styrke­träning, gärna 4– 5 gånger i veckan.
  • Dröm: Att hoppa bungyjump ner i ett vattenfall.
  • Råd till fackligt aktiva: ˝Ha roligt! Ta vara på det fackliga ­arbetets sociala bit, man lär känna nya människor hela tiden. Ha tålamod, det går inte att få igenom allt direkt utan det tar tid och arbete. Kommunicera mycket med andra fackliga, så du hänger med i vad som händer. HRF:s sidor på Facebook är väldigt bra.”
 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här