En femma på logistik
Anna Böökari är nattportier, nätbutiksägare och fembarnsmamma. Foto: Patrick Degerman
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

En femma på logistik

"Vi älskar barn och trivs förstås med det vi har, annars skulle det aldrig fungera" säger Anna Böökari, nattportier, fembarnsmamma och nätbutiksägare.

Publicerad 9 mars 2009

Anna Böökari jobbar som nattportier men har varit föräldraledig i nästan fem år. Hon har fem barn, inget äldre än sex år, och hon ger ett outtröttligt intryck. Tålamod, förklarar hon, är ett nyckelord.
– Tålamodet är nog min största gåva. Jag tror jag har hur mycket som helst när det gäller barn, det har jag alltid haft, säger Anna Böökari och lyfter upp ettårige Vilmer som behöver lite tröst.
Men tålamodet är kopplat till barn.
– Svårare pussel orkar jag inte med alls, då ledsnar jag nästan direkt. Samma med saker som ska skruvas ihop, förklarar hon.
Vi träffas hemma i bostaden i vintervackra Bureå ett par mil söder om Skellefteå. Det är livat. Sexåriga tvillingarna Kalle och Klara, Nilo, fyra, Nils som snart är tre och Vilmer är laddade. Några har saker att visa, andra leker.

Första intervjutillfället ställdes in. Alla utom Anna blev sjuka, till och med maken Pekka låg en hel vecka.
– Jag tror det var influensan som knäckte hela gänget. Då var det lite kaos, det kan man nog lugnt säga. Normalt sett är vi i alla fall två som kan dela arbetet, berättar hon.
Medan vi försöker sitta ner och prata hinner barnen med ett par mindre leksaksbråk, minstingen lyckas kila fast sig bakom tv-soffan mot väggen innan han kort därefter hittar en lucka i trappan upp till övervåningen medan någon, oklart vem, hittar en oöppnad kortlek att sprätta upp, Nils kör sin inne-mc och Klara har en oknäppt knapp.
– Man får inte vara pedant, konstaterar Anna som ska tillbaka till jobbet i Umeå i april.
Men hon erkänner att det finns saker hon ledsnar på.
– Jag vet inte hur många legobitar jag trampat på, det gör lika ont varje gång. Och jag vet inte vad det är med barn och toarullar. Det finns en fas som de tydligen måste gå igenom att rulla ut papperet, det har alla mina gjort. Jag har också tröttnat på att plocka leksaker ur toalettstolen, fast det gör man i och för sig ganska snabbt.
 
– Vi vuxna har inte så mycket egen tid, men det är ändå inte så jobbigt som man kan tro. Barnen leker mycket med varandra och de har roligt. Dessutom har de gärna sina kompisar här, det är ofta fler än fem i farten.
Det är många små projekt för att få vardagen att gå ihop och naturligtvis stora skillnader med fem i stället för två eller tre småbarn. Men det finns knep.
– Vi köper det mesta utom mat på nätet. Fanns tjänsten skulle vi göra det också.
– När barnen ska bada kör vi ett riktigt lagbad. De badar samtidigt i badkaret, alla fem, och de har jätteskoj.
Tvättmaskinen går flera gånger om dagen, diskberg växer snabbt och det blir mer för varje barn, det krävs talang för att hålla koll på att ingen fuskar med maten och disciplin när man ska borsta fem set barntänder varje kväll.
– Många höjer på ögonbrynen när de ser vår familj. Men vi älskar barn och vi trivs förstås med det vi har, annars skulle det aldrig fungera.
 
På dagarna är barnen på dagis och förskola på halvtid. Då säljer Anna kläder och artiklar för barn på nätet. Kotteshoppen.se är deras butik, den har 900 artiklar och har snart rullat sitt andra år.
– Det är barngrejer vi verkligen är experter på. Dessutom har vi ju en skaplig testpanel, skrattar Anna.
Butiken driver hon tillsammans med Pekka.
– Vi startade bland annat för att vi tycker det är så roligt att vara hemma med barnen. Tanken finns väl att vi någon gång i framtiden ska kunna försörja oss helt på näthandel, än går det bara på halvtid.
Anna berättar att det är mycket mer jobb än man tror, att kontakten med till exempel säljare tar tid och att det är dyrt även på nätet.
– Kostnaderna är höga. Man tror att det är billigt att sälja på nätet i stället för att ha butik men det kostar att synas.
– Vi letar varor som man inte hittar på alla andra sajter. Lågt pris är inte det viktigaste argumentet utan exklusivitet.
Några fler barn är inte planerade även om de fem små verkar positivt inställda till ett syskon.
– Man vet aldrig. Vi gillar barn och försöker se till att det blir bra människor. Är inte det själva meningen med livet?

Fakta: Anna Böökari

Ålder: 36 år.
Familj: Vilmer, Nils, Nilo, Kalle, Klara och maken Pekka.
Bor: Bureå, två mil söder om Skellefteå.
Yrke: Nattportier på Scandic Plaza, Umeå.
Dold last: Bloggar på två fronter varje kväll, en om barn, den andra om företagande.
Specialkunskap: Gillar flugfiske.

Annas tips på hur man klarar fembarnslivet:

Var inte pedant. Det är omöjligt att hålla ordning när man har många småbarn. Man måste lära sig att leva i ett stökigt hem.
Försök sova mycket på nätterna.
Handla saker på nätet, det spar tid. Och lämna barnen hemma när du handlar mat, då får du med dig mer hem.
Glöm semestrar på andra orter. Vill du åka iväg med barnen så gör endagsutflykter.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.