Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Det behövs en morot för att få folk att jobba helg

Publicerad 19 december 2002

Efter att ha arbetat cirka 15 år inom branschen, och ersättningen är 80 kronor per timme, jul som vardag, så har jag inte för avsikt att arbeta denna jul. Att man kan lockas med 15 kronor per timme under obekväma tider gör inte heller suget med sena kvällstjänstgöringar större.
Däremot har jag varit gäst på många julmiddagar. Det var då jag märkte att fler än jag hade betackat sig.
För 20 år sedan, då jag var yngre och gärna arbetade helger, gick det att få ihop en riktigt bra lön. Detta beroende på procentinsättningen. Det gick till så att man tjänade 13 procent på allt man sålde. Samt efter klockan 24.00 blev det 15 procent på allt inbongat. Det var den stora moroten som gjorde att alla var väldigt mån om gästen. Nöjd gäst var lika med bra försäljning, därmed även högre lön.
Sedan tiotalet år tillbaka är det dålig timlön som gäller.
Det märks! Dålig service, snorkig personal och dålig utbildning.
Man kan inte begära mer idag, tyvärr.
God jul på er allihop!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här