De fixar målen åt fotbollslaget
Gustav Nyberg och Charlotte Wahman förbereder lunchen medan spelarna tränar nere på fotbollsplanen. Foto: Jonas Bilberg
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De fixar målen åt fotbollslaget

Det är på Charlotte och hennes kollegor det hänger. Snart märks det om restaurang 4:e våningen lyckats ladda sina stamgäster, fotbollslaget Ärebro SK, med rätt mat inför allsvenskan.

Publicerad 14 mars 2012

Allsvensk försäsong och snabba fötter trummar fram på konstgräset. Ångan ryker från tränaren Sixten Boströms mun när han gastar bestämda order till fotbollsspelarna i Örebro SK. Bara några veckor kvar till premiären i april och allt måste klaffa.
Fyra våningar upp på fotbollsarenans läktare är tempot lika uppskruvat som där nere. I restaurangen 4:e våningens kök halverar kocken Gustav Nyberg tomater i rask takt och skär dem i centimetertjocka skivor till lunchbufféns sallad med kalamata­oliver. Han och kökschefen ­Charlotte Wahman började sina skift halv åtta på morgonen och har nu knappt två timmar på sig. Sedan ska lunchbuffén digna av grönsaker, coleslaw, fem kantiner med olika soppor, dagens kötträtt som är porterstek med kokt blomkål, såser och sillinläggningar samt vegetariska grytor med grillad zucchini, linser och bönor.
– Det blir sällan tomma fat kvar efter lunchbuffén, säger Gustav Nyberg med ett leende. Och för att inte stammisarna ska tröttna hittar vi på nya rätter. Det gör jobbet mer omväxlande för oss också.
Han lägger ifrån sig kniven och torkar av sig på förklädet. Smörgåsbordet måste fyllas på, kålen strimlas, fetaosten marineras. Även här måste allt klaffa.

»Stammisarna« är framförallt ­fotbollsspelarna i Örebro SK. Restaurangen och fotbollsklubben har ett tätt samarbete. I mars 2007 öppnade restaurangen – en månad senare spelade ÖSK en efterlängtad allsvensk premiär efter två år i serien under. Trots intresset kring comebacken hade restaurangen till en början svårt att locka folk.
– De första två åren gick det dåligt, medger restaurangchefen Jonas Karlsson. Vi ligger en bra bit från centrum, här finns varken shopping eller parkering.
Men så närmade sig Örebro SK tabelltoppen och åskådarantalet ökade. Före matcherna anordnar restaurangen numera fullsatta sittningar för sponsorer och ­publik. Efter slutsignalen brukar spelarna äta middag här och varva ner tillsammans med personalen och sina familjer.

En vanlig träningsdag som den här svettas spelarna på planen på förmiddagen och tar sedan hissen upp för att äta lunch. För dem är det en viktig del av yrket att äta rätt. För restaurangpersonalen har spelarnas behov blivit en morot till att aldrig tumma på ­kvaliteten. Redan då restaurangen ­startade var de bärande idéerna en bred målgrupp och att kunna erbjuda något för alla.
– Spelarna behöver kolhydrater och protein, andra vill äta mer fettsnålt – och följer man GI-, Atkins eller stenåldersdiet har vi speciella alternativ för det också, säger Charlotte Wahman.

Några speciella ­direktiv från fotbollslagets tränare finns inte – köket har fullt förtroende från klubben och spelarna att anrätta lunchen som de tycker. Därför finns det heller ingen anledning att anpassa menyn efter spelschemat. Kökspersonalen vet att maten de lagar är tillräcklig för att laget ska kunna prestera på topp. Dessutom finns det många alternativ för de i truppen som till exempel väljer bort fläskkött.
– Det är inte bara för att äta som spelarna kommer hit, lagsammanhållningen som blir av att alla sitter tillsammans är lika viktig, säger Charlotte Wahman.
Spelarna uppskattar maten – även om de anställda sällan hör synpunkter på annat än smaken.
– Spelarna är inte så medvetna om våra vegetariska alternativ eller de olika dieterna man kan följa här, säger Charlotte Wahman. De äter allt och säger att det är gott, men helst skulle de nog vilja ha korv och bearnaisesås.

Strax före tolv är alla sallader är klara och från köket sprids aptitretande dofter av stekos och buljong. Då öppnas hissdörrarna och ÖSK:s lagkapten Magnus Wikström stiger in. Han hejar på servitrisen Martina Karlsson innan han som vanligt inleder lunchen med favoriträtten tomatsoppa.
Runt salladsbordet bildar Örebro­spelarna snart en prydlig kö. Någon skedar upp oliver, någon annan lyfter på locket till en form med parmesan­kyckling. Lagkaptenen Wikström har hunnit in på sitt andra varv och böjer sig fram för att nosa på såsen till portersteken.
– Det är inte många meter från duschen till en högklassig restaurang, säger han. Det är fräscht och väldigt god mat. Det blir lätt att man äter här fem dagar i veckan, speciellt under försäsongen när vi har dubbelpass och behöver fylla på snabbt.

Det är tydligt att även hans lagkamrater trivs, när de ätit färdigt sitter de kvar vid borden med tömda tallrikar.
– Bra råvaror och näringssammansättning är viktigt för alla människor. Men för oss som ska prestera fysiskt varje dag syns det extra tydligt om man slarvar. Här märker man att det inte finns några halvfabrikat utan det är gediget jobb i köket som ligger bakom, berömmer Wikström.
Några meter från hans bord har det bildats en ny kö kring restaurangens glassbox. Menyn må ha en hälsomedveten profil – men i vissa fall får gästernas önskemål gå före. Efter ett tungt förmiddagspass kan en skopa glass vara nog så viktigt för att samla energi till nästa träning.


Om 4:e våningen

I mars 2007 öppnade restaurangen på Behrn Arenas läktare i ­Örebro. Här jobbar i dag 5 heltidsanställda och cirka 60 extra.
I samma lokaler finns konferensrum och en pub. Ett VIP-paket binder samman verksamheterna: för 12 000 kronor om året blir man medlem i Klubb 254. Då ingår en stol på hemmamatcherna, fri tillgång till restaurangen och konferenslokalerna och tillträde till ­arenans pub när ÖSK spelar hemmamatch.

Så här äter rivalerna

Tre av de fyra senaste säsongernas allsvenska mästare – ­Helsingborgs IF, Kalmar FF och Malmö FF – tränar och spelar sina matcher på en arena med restaurang. Men de flesta allsvenska klubbarna har omklädningsrum och egen bespisning på sina respektive träningsanläggningar. Stockholmsklubbarna AIK och Djurgården, samt Göteborgslagen IFK Göteborg, Gais och Häcken tränar och äter alla en bit utanför stadskärnorna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här