Därför har vi behov
av fredagsmys
Vardag övergår till helg. Det firar vi ofta med en liten ritual. Foto: Istockphoto
Efter jobbet efter jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Därför har vi behov av fredagsmys

Tacos, chips och Idol. Fredagsmyset kan verka banalt men fyller faktiskt en viktig funktion, säger Charlotte Hagström, docent i etnologi och arkivarie vid Folklivsarkiven på Lunds universitet.

Publicerad 14 januari 2011
inlinebild
Docent Charlotte Hagström vet varför vi har myskväll på fredagar. Foto: Åsa Lundgren

Vi är många som avrundar arbetsveckan med en slapp hemmakväll. Men vi kan gräva i chipsbunkarna med stolthet – fredagsmyset är en viktig ritual för att markera övergången från vardag till helg, berättar forskaren Charlotte Hagström.

Vad kännetecknar ett ­fredagsmys?
– Det är nog väldigt olika. Det verkar vara något som man oftast gör med familjen. Det är klart att man kan göra det med kompisar också, men det kan inte bli för många. Om man är tio personer så blir det i stället en fest eller en middag.
Sedan har upprepningen också en funktion, att man gör nästan samma nästan varje gång. Vad gäller maten så ska det vara lite extra, men inte för krångligt. Men det finns inget rätt och fel.

Varför är ­fredagsmyset ­så viktigt?
– Det man kan säga är att vi har ett behov av att stycka upp livet och åren. Det skulle inte funka om tiden bara flyter på, så därför har vi ritualer. Vi har de stora, som jul, nyår och midsommar, och så har vi livshögtider som dop, bröllop, studenten. Men vi har också behov av att stycka upp tiden, som till exempel att vardag övergår till helg. Det är en mycket mindre ritual, men också viktig. Söndagsmiddagen är en annan sådan liten ritual.

Många tänker nog på en chipsreklam när de hör begreppet fredagsmys, känns det inte lite som ett konstruerat fenomen?
– De kanske hittade på greppet, men de hittade nog inte på själva företeelsen. Folk säger ofta att de hade fredagsmys även när de var små, bara att det inte hade något namn.
 
Hur ser din egen myskväll ut?
– Ett glas vin och På spåret. Kanske med min man och med datorn i knät. Förr i tiden spelade jag mycket online-spel på fredagskvällarna, och det var nästan alltid samma människor. Så det blev också en typ av ­fredagsmys.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här