Carlo valde vegoköket
En av Carlo Zanasis rawfoodrätter, med zucchini som huvudråvara. Foto: Patrik Cederman
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Carlo valde vegoköket

Carlo Kuteer Zanasi är vegetarian och rawfoodkock. Nu satsar han på att hitta ett jobb där han inte behöver laga till kött.

Publicerad 25 februari 2014
inlinebild
– Råvaror och kryddor smakar helt annorlunda råa, säger Carlo Zanasi. Foto: Patrik Cederman

Det var i Indien som HRF:aren och italienaren Carlo Kuteer Zanasi upptäckte sin passion för matlagning. Nu vill han lära svenskarna laga mer vegetariskt och rawfood.
Vad hände i Indien?
– Jag kom dit i slutet av 1970-talet, till det som nu heter Osho International Meditation Resort. När jag kom dit var det som en déjà vu. Det går inte att förklara, det var bara rätt ställe för mig. Sedan dess har jag åkt fram och tillbaka. Tidigare hade jag arbetat som frisör och med att tillverka golvkakel, men där, genom meditationen, upptäckte jag min passion för matlagning. Så jag är självlärd. Om jag var lika duktig på att lära mig svenska som jag är på att lära mig matlagning skulle jag prata flytande, haha.

Ja, hur hamnade du i Sverige?
– Efter Indien jobbade jag som kock på olika ställen i Italien. Runt 2008 slog den ekonomiska krisen till mot Italien, och 2010 började vi fundera på att flytta till Sverige. Min fru Patricia är härifrån. 2012 fick jag ett erbjudande om ett jobb som vegokock i Karlstad, vi bestämde oss för ett nytt äventyr och bilade hit.
Hur var det att komma hit?
– Sverige är väldigt organiserat, väldigt artigt och väldigt automatiskt. Servicen är fantastisk. Men den svenska restaurangbranschen är lite märklig. Många arbetsgivare är mer som italienare, det är lite hur som helst. Provjobba utan anställningsavtal och utan att veta vad man ska få i lön. Man måste passa sig.  

Du är vegetarian sedan många år. Hur går det att jobba som kock då?
– I Italien lagade jag kött utan att smaka. Mina kollegor kände mig och litade på mig. Här i Sverige fick jag jobb som vegetariankock, men fick ändå laga mer och mer kött. Sista gången jag skulle öppna en förpackning kött fick jag kväljningar och min kropp sa nej, nej, nej. Så nu söker jag jobb där jag inte behöver laga kött.
Varför är du vegetarian?
– Som jag ser det finns det många fördomar om mat. Många säger: jag måste äta en biff för att jag behöver proteinet. Men varifrån har kon fått proteinet? Från gräs. Vi är inte byggda som köttätare. Vi har inte tänderna för det, och köttätarnas matsmältningssystem är mycket snabbare än vårt. Samma med mjölk. Vi tror att vi måste dricka mjölk för att få starka ben. Men i USA och Sverige, där det dricks mest mjölk, finns flest fall av benskörhet i världen. Människan gör konstiga saker. Vi är till exempel de enda varelserna som tillagar sin mat. Men faktiskt är det så att när vi har lagat maten så finns inte särskilt mycket näringsämnen kvar.

Var det därför du började med rawfood-matlagning?
– Ja, det finns många fördelar. Jag utbildade mig till rawfood-kock här i Sverige, och under utbildningen så åt jag bara rå mat. Jag mådde jättebra, kände mig lätt och hade mycket energi. Men jag är inte helt rå, och jag äter parmesan ibland. Jag kommer ju från parmesanområdet.
Är det svårt att laga rawfood?
– Råvaror och kryddor smakar helt annorlunda råa. Det är en helt annan matlagning. Det kan gå snabbt att laga till men det kräver lite planering. Man kan börja med små­saker, som att göra en
grön smoothie till frukost. Det är lätt och väldigt nyttigt. Ta till exempel spenat eller ruccola och kanske avokado och balansera smaken med frukt som banan, äpple och apelsin.

Vad är planen för framtiden?
– Drömmen vore att öppna en egen restaurang med inriktning på rawfood, vegetariskt och veganskt, så att fler kan få testa. I USA finns det mycket mer rawfood, det finns fina restauranger och så. Här i Uppsala skulle det kanske kunna funka, eftersom det bor många unga och internationella studenter här. Jag ska hålla en kurs snart, vi får se om det kommer någon.
Du fyller 68 i år, hur länge tänker du arbeta?
– Jag skulle vilja fortsätta arbeta så länge jag trivs och så länge min kropp tillåter mig. Det finns ett ordspråk som jag tycker mycket om: Slutar vi röra oss för att vi blir äldre eller blir vi äldre för att vi slutar röra oss?

Carlo Kuteer Zanasi

Ålder: 67 år.
Bor: I Uppsala, född i Modena, Italien.
Familj: Frun Patricia.
Gör: Söker jobb, håller kurser i grön matlagning och driver bloggen kuteerskitchen.blogspot.se.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.