På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Budgetbubbel funkar också!

Mousserande viner passar till lätta rätter och retar aptiten ihop med salt plockmat. Även enkla varianter ger den där festliga känslan!

Publicerad 19 december 2013
inlinebild
Ulrika Karlsson gillar mousserande viner, oavsett prislapp och beteckning. Foto: Annika af Klercker

Champagne. Regionen i norra Frankrike har satt bubbel på kartan och blivit normgivande för de allra flesta. De mineralrika jordarna och det svala klimatet gör att druvorna får ultrafrisk syra, vilket krävs för vinets slutgiltiga fräschör. Men mousserande vin är betydligt mer än bara champagne. Spumante från Italien, den spanska cavan eller tysk sekt, benämningarna är många på de populära vinerna som så många förknippar med fest.

Tillverkningen påverkar priset, får vinet jäsa en andra gång i flaskan blir bubblorna stabilare och kvaliteten bättre. Metoden är komplicerad och kostsam vilket gör att vinerna blir dyrare. Låter man vinet jäsa en andra gång i ståltank och därefter buteljerar blir resultatet bra men bubblorna känsligare.
Det allra enklaste är att tillsätta kolsyra, en metod som fungerar men ger försvinnande bubblor och billiga viner.

Välj vin efter plånbok, oavsett prisläge passar mousserande viner utmärkt till mat! Framför allt till fisk och skaldjur men även grönsaker, kyckling och ljust kött. Förhoppningsvis bjuder vinet frisk syra vilket gör att syrliga inslag i maten passar bra.
Dessutom retar bubblorna aptiten, ett glas före maten och lite salta tilltugg är en bra start på middagen. Ett tips är att servera vinerna kylda men inte iskalla, runt 10 grader är en gynnsam temperatur för både bubblor och smak.

Tre mousserande rekommendationer

2012 Carrington Vintage Brut, Australien, 7748, 69 kr
Torrt och lättdrucket med runda toner av pomerans, gula äpplen och jäst. Säkert kort till de stora festligheterna.

2009 Rotari Rosé, Italien, 7701, 99 kr
Körsbär, hallon och nougat samt frisk syra och grapefrukt i avslutningen. Fyndbubbel som klarar smakrik mat.

De Venoge Blanc de Noirs, Frankrike, 7872, 299 kr
Champagne i fyllig tappning, kryddiga toner samsas med apelsin, päron och rostat bröd. Lyxigt till nyårsmaten!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här