Matskribenten Lisa Förare Winblad rör ihop en stark dippsås med sichuanpeppar, bra till dumplings, vårrullar eller grillad kyckling.
Lisa Förare Winblad är en äkta matnörd. På sajten Taffel.se tipsar hon ständigt om nya trender och udda smaksättare. En av favoriterna är sichuanpeppar – en kinesisk krydd-doldis.
– Den doftar blommigt. Lite lavendel, kardemumma, citrus och enbär. Den är fantastiskt god i vilträtter, ihop med mörka svampar eller till choklad.
Kornen bör rostas i torr stekpanna för en rundare och fylligare smak. Helst bör man välja en bra sort, vilket känns igen på att kornen är lite rödaktiga utanpå och ljusa inuti.
– Det är viktigt att lära känna en krydda ordentligt innan man använder den, precis som ett vin. Sichuanpeppar har en bedövande effekt i munnen. Det är jättehäftigt.
Sichuandipp
Passar bra till dumplings, vårrullar eller grillad kyckling.
1/2 - 1 tsk sichuanpeppar
1/2 tsk finhackad röd thaichili, cirka 5 - 7 cm lång
1/2 dl ketchap manis (söt indonesisk soja)
1/2 dl ljus kinesisk soja
1/2 dl chinkiangvinäger (lagrad kinesisk risvinäger, finns i asiatiska butiker)
1 msk mörk sesamolja
eventuellt lite finskuren salladslök eller koriander
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.