Elin Persson är 22 år och älskar jobbet som bartender. Men hon har fått nog av sextrakasserier och att kvinnor i branschen nedvärderas.
När Elin Persson tog över Instagramkontot »Mitt Örebro« under en vecka, delade hon med sig av livet som bartender med bilder på aprikosa drinkar.
Men hon passade också på att lyfta problemet med sextrakasserier och att kvinnor i branschen nedvärderas.
– Det är något som jag har tänkt på mycket och det kändes viktigt att ta upp, säger hon.
Tafs och kommentarer
Elin började som servitris när hon var 17 år och har haft flera jobb på hotell och restauranger.
I dag jobbar hon som bartender och barchef på Hamnplan 1 i Örebro.
– Jag märkte tidigt att man som ung kvinna är extra utsatt. Det är alltifrån att man blir tafsad på till grova kränkande kommentarer eller att man kallas »lilla gumman«, säger Elin.
Hon tror att det här problemet är extra vanligt i just restaurangbranschen där det också jobbar många unga kvinnor.
– Det är en speciell arbetssituation eftersom folk ofta har druckit alkohol och det är sena kvällar. Det verkar också finnas en unken föreställning om att kvinnor som jobbar inom service ska vara underlägsna, säger hon.
Inte bara gäster
Men det är inte bara gästerna som är problemet.
På sin nuvarande arbetsplats har Elin kollegor som låter henne växa och ta plats, men hon har tidigare varit med om att män har svårt att ta order från yngre kvinnor, och att manliga bartenders får högre lön och mer respekt.
Varför ska vi acceptera att det är så här i restaurangvärlden?
Elins sambo är kock och de pratar mycket om det här.
– Vi är båda unga tjejer och har ofta känt oss överkörda. Så ska man väl inte känna när man kommer hem från jobbet? Varför ska vi acceptera att det är så här i restaurangvärlden?
Positiva reaktioner
Elin säger också att det finns en slags jargong och attityd i branschen, både bland kvinnor och män, som säger att man ska vara tuff, sträcka på ryggen och inte ta någon skit.
– Jag tycker att det är så himla tråkigt och vill gärna ha ett samtal om det. Det kan ju omöjligt vara så att man måste vara på ett speciellt sätt för att jobba på restaurang.
Det är klart att man ska kunna vara snäll, mjuk och vänlig utan att bli trampad på eller nedvärderad.
Många utifrån visste inte att det fortfarande såg ut så här i branschen.
Vad har du fått för reaktioner på dina inlägg?
– Det var lite läskigt först för jag visste inte hur folk skulle reagera, men jag har verkligen bara fått positiva reaktioner.
Folk har kommit fram och tackat och sagt att det var jättebra att jag lyfte det här. Många utifrån visste inte att det fortfarande såg ut så här i branschen.
Mer om Elin
- Ålder: 22 år.
- Gör: Bartender och barchef på Hamnplan 1 i Örebro.
- Familj: Sambon Emilia.
- Favoritdrink: Dry martini.
- Om att vara med i facket: »Om du känner dig orättvist behandlad på jobbet är det en trygghet du alltid kan luta dig mot.«
Vad ska till för att det ska ske en förändring tror du?
– Först och främst att vi börjar prata om det. Att dela erfarenheter leder ofta till att man får en tankeställare. Det är också viktigt att chefer inte låter det hända, det spelar ingen roll vilka gäster det är eller hur stor notan är, det ska aldrig vara okej att behandla någon illa.
Och det ska alltid vara okej för de anställda att säga till när något inte känns bra.
Elin brinner verkligen för den här branschen och kan inte tänka sig att jobba med något annat.
– Jag älskar kreativiteten, gästmötet och pulsen. Det är väl därför det här är extra viktigt för mig. För att jag och alla andra kvinnor ska känna oss helt bekväma på jobbet.