Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Att bli frisk tar tid«

Med värkande rygg och blödande magsår vägrade Eugenie ge upp. Hon ville arbeta. Men till slut gick det inte längre. Det blev operation, sjukskrivning och rehabilitering. Det har tagit tid ? men nu jobbar hon igen.

Publicerad 17 februari 2003

Hon är rädd för att jag ska komma. Det kostar på att berätta om allt som hänt. Glömda känslor kommer upp till ytan och gör sig påminda. Det har varit en lång väg, som nu äntligen har tagit slut.
Eugenie Forsberg fyller 40 år i år. Hon är smal i jeans och blå kofta. Det är förmiddag i villaområdet, barnen är i skolan och mannen på jobbet. I köksfönstret blommar välvårdade krukväxter. Men Eugenie gråter när hon häller upp kaffet. Det har varit en svår tid.
En glad, öppen människa, en friidrottare, som aldrig varit sjuk, drabbas av en värk, som är oförklarlig. Vart ska man vända sig, vad är det som är fel?
? Jag känner en stor sorg över det jag har gått igenom. Det är tur att man kan glömma, säger Eugenie.
I 15 år har hon arbetat som servitris, de flesta av åren på Star Hotel i Sollentuna utanför Stockholm. Ett roligt jobb som hon trivdes med. Det passade hennes behov av rörlighet och av att få kontakt med människor. Det fanns en stor frihet i jobbet och hon tog gärna på sig extra timmar.

Så kom de två barnen. Den första graviditeten gick bra och hon jobbade fram till två veckor före förlossningen. Under den andra gick det sämre.
? För mig är det viktigt att vara på jobbet. Men det gick inte, jag klarade det inte, jag mådde för dåligt, säger hon.
Eugenie har en stark arbetsmoral och fick dåligt samvete av att inte orka med. Efter fem månader kom diagnosen: graviditets-magsår. Nu fanns det en förklaring som det gick att anpassa sig till. Efter barnledigheten, började Eugenie arbeta igen.
? Det var roligt att komma igång, jag gillar att jobba. Men då slog värken till. Plötsligt kunde jag inte göra någonting, det gjorde ont i ryggen, jag hade ont hela tiden.
Någonting var fel. Magsåret började blöda av värktabletterna. I två år kämpade hon på.
? Jag var helt knäckt, när någon pratade med mig började jag gråta. Nu med facit i hand förstår jag att jag var totalt slut.

De hårdaste kraven ställer vi på oss själva och Eugenie ville bli bra och gå tillbaka. Men hon kunde inte sitta, inte stå, inte gå, hon ville helst ligga på sängen i ett mörkt rum. När diagnosen kom efter några månader var det en lättnad. Det var diskbråck.
Det tog ett år innan hon fick en operation. Man ville vänta och se. Hon kanske skulle bli bättre. Men det blev bara sämre.
? Utan min man hade jag inte klarat det. Han var underbar och höll ihop vår familj med enormt tålamod.
Operationen blev en vändpunkt. Sedan började vägen tillbaka. Kroppen hade snedbelastats under sjukdomen. Den ena sidan hade tagit över när den andra inte orkade. Det blev bättre tack vare en sjukgymnast som använde Feldenkrais-metoden. Det är en metod som bygger på kroppsmedvetande.
? Det är som att lära sig använda sin kropp igen, som ett barn gör, säger Eugenie.
En vända till ett rygginstitut försämrade hälsan. Träningen där var för hård och sköt upp tillfrisknandet. Men försäkringskassans ord är lag, som en sjukskriven måste följa. En läkare på institutet förstod att detta inte var rätt metod och skickade hem henne.

På jobbet var porslinet tungt och marmorgolvet hårt att gå på. Det ledde till många onda ryggar. Arbetsgivarens intresse var noll.
? Det var ingen som hörde av sig från mitt arbete förrän för två år sedan, då Scandic tog över hotellet. Då ville de träffa alla sjukskrivna. »Hur blir det« frågade de, men jag kunde inte svara då.
Eugenie har hela tiden velat börja arbeta så fort som möjligt. Den nya handläggaren på försäkringskassan har hjälpt till med en utbildning som receptionist.
? Utbildningen var ett jättelyft, men att stå i receptionen är nog inget för mig. Jag behöver röra mig och vara nära människor.
Själva hotellet tedde sig också annorlunda efter flera år av frånvaro, inte det ställe som Eugenie kände till.

Det nya livet har börjat i en inredningsaffär i Mörby Centrum, där Eugenie arbetstränar och kanske kan få ett jobb. För affären behöver en ny kraft och Eugenie trivs. Hon har själv ordnat platsen, hon ringde dit för att det verkade trevligt.
? Det är jättebra, jag känner mig återställd och rörlig. Glad och energisk. Scandic har varit lyhörda och förstående. Plötsligt är det många som samarbetar och förstår att jag vill komma igång.
Facket har stöttat under sjukdomsperioden och varit med på möten. Det har känts bra att få stöd av någon som har erfarenhet av sjukskrivningar.
Återhämtningen har avbrutits av infektioner som halsfluss och lunginflammation.
Sjuktiden hade gjort henne extra känslig.
? Jag har fått finna mig i återfall. Att bli frisk tar tid.
När man är sjuk behöver man tur och flyt. Eugenie har haft tur med sin sjukgymnast och med läkaren på vårdcentralen som förstår utan alltför många ord. Men hon har fått ordna det mesta själv, kämpa på egen hand med sin man som stöd. Det är tufft för en familj om någon är sjuk, speciellt om det är en småbarnsfamilj.
Nu ligger vägen ut i arbetslivet öppen.
? Det tar tid, ett steg i taget, man stapplar vidare, men det går, säger Eugenie Forsberg.

Lång kö till rehabilitering
?   334 000 svenskar har sjukpenning, rehabiliterings- eller arbetsskadeersättning.
?   Bara 40 procent av de som behöver rehabilitering utreds av arbetsgivaren. Det visar en undersökning från Arbetsmiljöverket. Och bara åtta procent av alla som varit sjukskrivna mer än ett år har påbörjat någon rehabilitering inom tolv månader.
?   Bristen på personal på försäkringskassorna och långa vårdköer gör att många går och väntar på utredning och behandling.

Arbetsgivaren ska utreda
Om någon varit sjukskriven mer än fyra veckor ska arbetsgivaren göra en utredning om rehabiliteringsbehovet. Arbetsgivaren är skyldig att underlätta för den sjuke genom att:
? anpassa arbetsplatsen
? ändra arbetsuppgifterna
? ändra arbetstiderna
? arbetsträning
? utbildning.
Försäkringskassan ska kontakta arbetsgivaren om utredningen inte kommer in i tid. Kassan kan också själv göra en utredning. Arbetslivsinriktad rehabilitering betyder att man försöker hitta arbetsuppgifter som passar den sjukskrivne ? på den gamla arbetsplatsen eller på en ny. Ersättning betalas ut till den som arbetstränar eller studerar. Den är 80 procent av den sjukpenninggrundade inkomsten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här