Ät med naturen
Ebba Lindahl gör sin första säsong på Nordens Ark. Någonstans i den stora inhägnaden utanför finns vargarna. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Arbetspasset NORDENS ARK

Ät med naturen

Ebba Lindahl gör sin första säsong på Nordens Ark. Men vargarna utanför fönstret stannar året om, liksom de andra djuren – och souschef Joakim Bergman.

Publicerad 28 augusti 2019
Galjoe Abawan. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Djurparken Nordens Ark ligger inbäddad i frodig bohuslänsk natur. Här har utrotningshotade djur en fristad. En persisk leopard har lagt sig till rätta på ett plank, en röd panda sitter i ett träd och äter. De asiatiska vildhundarna dyker upp när det är dags för matning.

I stället för små hägn har djuren stora, naturliga ytor att röra sig på. Besökarna får ta det lugnt och spana efter djuren.
När gästerna gått sig trötta och hungriga har kocken Galjoe Abawan och hans kollegor kolgrillarna i gång.
– Det är roligt att vara här, även om man inte direkt känner att man jobbar på en djurpark. Jag har ju fokus på mitt jobb. Men när jag frågar gästerna hur deras dag har varit pratar de om djuren och hur trevligt det varit att se dem.

Galjoe jobbar både i grillen och i restaurangköket, där favoriträtten är entrecote, rödvinssås och ångrostad potatis med vitlök och timjan. Han gör sin sjätte sommar här och jobbar även vintertid, så många timmar han kan få. I våras gick han klart sin kockutbildning och hoppas nu på ett heltidsjobb.
Papptallrikar med bröd och sallad ligger redo för de nygrillade burgarna. Under högsäsong kan det gå tusen burgare på en dag. Då gäller det att jobba snabbt i hettan på Varghusgrillen, som ligger nära varghägnet.

Johan Ewaldsson gör sin tredje säsong i grillen. Det var inte djuren som lockade honom till jobbet, utan att familjen har stuga i närheten.
– Men det är inte alla som ser tigrar på väg från jobbet. På kvällarna kommer de fram mer.

Ebba Lindahl jobbar i kaféet som ligger i ett hus med panoramafönster mot vargarna. Efter matningen av djuren halv ett kommer alla hit och ska fika.
– Jag visste att jag inte skulle få jobba med djuren, men det är mysigt att vara bland dem. Vargarna har varit framme så att jag sett dem från kaféet, säger Ebba.

Jenny Magnusson, marknadsansvarig. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Hon är en av alla som har sitt första sommarjobb i djurparken. Personalstyrkan ökar från 70 till 130 på sommaren. Det är hög omsättning på säsongarna, berättar Jenny Magnusson, som jobbar med parkens marknadsföring.
– Är du kock och lite äldre kanske du väljer en krog i Grebbestad eller Smögen i stället.
Läget, en bit från kusten och Lysekil, spelar också in.
– Börjar man tidigt i frukosten har kanske inte bussarna börjat gå än. Men vi har torp på våra marker som några av sommarjobbarna kan bo i.

Alla som jobbar i parken får en gemensam introduktionsdag.
– De får lära sig hjärt- och lungräddning, vad de ska göra om ett barn tappar bort föräldrarna och att använda en kommunikationsradio.
Restaurangarbetarna får även veta vad de ska göra om ett djur rymmer.
– De ska meddela djurskötarna och sedan är deras roll att ta hand om gästerna, säger Jenny Magnusson.
Samtidigt betonar hon att djuren inte brukar rymma ur inhägnaderna.

Joakim Bergman, souschef. Foto: Anna-Lena Lundqvist

En som varje år får känna på att det kommer många nya är året runt-anställda souschefen Joakim Bergman.
– Jag drillar i gång alla inför säsongen. Det är som att man ska få i gång sin start­elva. Man får lära ut allt från scratch, från hur man hackar en lök till hur man bemöter gäster och håller det rent och snyggt.

Ibland har köket tur och får in några som jobbat flera säsonger. Då kan de hjälpa till att lära upp de nya.
– Men det är tufft ändå. Man måste vara med överallt. Vi eftersträvar ju en hög standard.
Standarden var inte lika hög när han själv började för åtta år sedan.
– Det fanns inget stekbord. Det serverades ost- och baconkorvar och färdigköpt potatisgratäng. Nu har vi lokala råvaror och det finaste kött vi kan få tag på. Vi jobbar vidare hela tiden, varje år händer något nytt.

En hotellpub och en glasskiosk är några av nytillskotten. Det går också att boka konferenser och bröllop i djurparkens lokaler. Julborden uppe i Varghuset brukar vara fullsatta.
– På lågsäsong har vi allt från fine dining till grillning. Jag kan stå ute i parken och laga mat i en muurikka till konferensgästerna.
Joakim har inga planer på att lämna Nordens Ark. Han vill bo kvar i trakten och gillar omväxlingen.
– Någon annanstans skulle jag kanske bara stå i à la carten. Det är heller inte alla arbetsplatser som vill att man ska utbilda sig. Här får vi sticka i väg på grejer flera gånger om året. Nu senast var jag på tångsafari i Havstenssund, det var en grym dag.

Plus och minus på jobbet

  • Chans att se djur i fin natur.
  • Varmt att jobba vid kolgrillarna.

Daria Santana kommer in i köket och ber Joakim om en personalmat, hon ska köra upp med den till killen i glasskiosken. Daria brukar jobba i frukosten och lunchen och kör även upp mat till förskolan som ligger på parkens lantgård. Till hösten är det dags för en bartender­utbildning och mer jobb i puben. Att jobbet är på just en djurpark är ett klart plus.
– Det är fantastiskt att vi inte är ett vanligt zoo utan en park där djuren har sitt eget liv, säger Daria.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här