Ur artikelarkivet Arbetsrätt
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ansvarsfull alkoholhantering nytt ämne på skolschemat

Publicerad 7 april 2003

Till hösten kommer eleverna på Hotell-och Restaurangprogrammet att få ett nytt obligatoriskt skolämne. Ämnet heter ansvarsfull alkoholhantering och omfattar sammanlagt 50 timmar. För att ge eleverna en bra undervisning i den snåriga alkohollagstiftningen har under våren SHR i samarbete med Malmö Högskola arrangerat kurser för flera av landets HR-lärare. Kurserna har varit kostnadsfria vilket visar att ämnet prioriteras.
? Det är viktigt att man så tidigt som möjligt lär sig vilka regler som gäller i branschen. Här finns både ett etiskt, moraliskt och samhälleligt ansvar, säger kursledaren Ulf Bergendahl.
I alkohollagen ställs kunskapskrav enbart på tillståndsinnehavare. Men det är minst lika viktigt att alla som yrkesmässigt säljer och serverar alkoholdrycker kan de regler och begränsningar som finns för servering av alkoholdrycker. I flera kommuner tillämpas redan ?körkort? för nya tillståndsinnehavare. Det innebär en utbildning om minst 16 timmar. Med den nya gymnasiekursen kommer kunskaperna att bli betydligt bättre hos all restaurangpersonal.
Ulf Bergendahl har själv mångårig erfarenhet både från restaurangbranschen och från skolans värld. Om bestämmelserna i alkohollagen säger han bland annat:
? I stort sett är lagstiftningen bra, men det behöver göras justeringar där man tittar på verkligheten och anpassar lagen därefter. I synnerhet vid vinprovningar är lagen svår att tillämpa.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här