Nyheter utbildning

Rekordmånga får jobb efter YH-utbildning

Fler än tidigare får jobb efter att ha tagit en examen från yrkeshögskolan. Nu har 93 procent arbete ett år efter utbildningen.

Publicerad 29 maj 2018
Rekordmånga får jobb efter YH-utbildning
Det är flest kvinnor som söker sig till branschens YH-utbildningar. Foto: Mostphotos

Att 93 procent av eleverna på yrkeshögskolan har jobb ett år efter examen är rekord hittills. För elever på hotell-, restaurang- och turismutbildningar är siffran omkring 89 procent. Det visar en rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Rapporten visar också att utbildningsnivån bland de som söker sig till yrkeshögskolan ökar. Nu har var tredje person som påbörjar en utbildning tidigare erfarenhet av eftergymnasiala studier. För utrikes födda är utbildningsnivån ännu högre. Mer än hälften av de utrikes födda som påbörjade en YH-utbildning 2016 har tidigare erfarenheter av eftergymnasiala studier.

Under de senaste tio åren har andelen utrikes födda som antagits till utbildningarna ökat generellt. Inom hotell-, restaurang- och turismutbildningarna har andelen utrikes födda som antagits ökat från 11 till 18 procent. Det är flest kvinnor som söker sig till branschens utbildningar. Förra året var 76 procent av de som påbörjat en utbildning inom hotell-, restaurang- och turism kvinnor.

Statistiken visar även att runt nio av tio av de som examinerats är nöjda med yrkesutbildningen, vilket är i linje med tidigare års resultat.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här