Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Regeringens utredare föreslår rökförbud

Ventilation är svår att kontrollera. Frivillig rökfrihet är svår att genomföra i en bransch där många krogar är oorganiserade. Därför föreslår regeringens utredare en lag mot rökning på alla serveringsställen.

Publicerad 28 januari 2003

Folkhälsoinstitutet har utrett hur serveringsmiljöerna ska bli rökfria. En lag mot rökning är det som är lättast att införa och kontrollera. Det menar man efter att ha studerat andra länders metoder och lösningar.
? Tobakslagen som gäller på andra arbetsplatser ska utökas så att den gäller på restauranger också, säger Gunnar Ågren, som lett utredningen.
Utredningen har kommit fram till att i länder, där rökning förbjudits, har gästerna själva blivit de bästa poliserna och sett till att lagen följs.
? Det behövs naturligtvis lite extra tillsyn när lagen införs, säger Gunnar Ågren.

Utredningen tror dock inte på ett rökförbud redan år 2004. Dels ska utredningen på remiss och dels behövs mycket information så att alla är förberedda på förbudet. Någon gång under 2005 tror de däremot att svenskarna är mogna för rökfria restauranger.

Så här ser deras förslag ut
? Ingen rökning inne på restaurangerna.
? Det ska vara frivilligt för restaurangerna att ha ett helt avgränsat rökrum, så att rökarna inte behöver gå ut och ta ett bloss. I rökrummet får ingen ta med sig mat eller dryck.
? Rökning ska vara tillåten på uteserveringar.

Argument mot andra lösningar:
? Frivilliga överenskommelser i branschen är svårt i bransch där många serveringsställen är oorgansierade.
? Effektiva ventilationsanläggningar är dyra. Det är svårt att kontrollera att de verkligen gör rökfria områden rökfria. Gränsvärden för tobaksrök är ingen lösning, eftersom många av ämnena i röken redan i dag är totalförbjudna i luften på en arbetsplats.
? Undantag för barer, pubar och andra uteställen gör det rökigare för personalen som arbetar där. Dessutom är det svårt dra gränser mellan olika typer av serveringsställen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.