Nyheter A-kassan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Regeringen: Taket i a-kassan ska höjas

Höjt tak i a-kassan var ett av Socialdemokraternas vallöften. I går meddelade regeringen att detta kan bli verklighet från 1 maj nästa år.

Publicerad 10 oktober 2014
inlinebild
Karin Pettersson, HRAK, välkomnar beskedet. Foto: Rebecka Uhlin

– Taket i a-kassan har urholkats under många års tid. Som det ser ut nu så är det få som kommer upp i en inkomstrelaterad försäkring, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Förslaget ingår i budgetpropositionen för 2015, och innebär att högsta möjliga ersättning från a-kassan blir 910 kronor per dag under de första 100 dagarna. I dag är taket 680 kronor. Efter de 100 första dagarna föreslås högsta dagersättning bli 760 kronor. Även grundbeloppet, det så kallade golvet, i a-kassan höjs med cirka 45 kronor per dag.

Karin Pettersson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, välkomnar beskedet.
– Vi är mycket nöjda med beskedet om höjning av både tak och golv i försäkringen. Detta har vi önskat till våra medlemmar i över tio år. En stor andel av HRAK:s arbetslösa medlemmar kommer att bli tryggare. Tillsammans med beslutet om borttaget av arbetslöshetsavgiften tidigare i år ser vi att arbetslöshetsförsäkringen blir ett bra stöd vid arbetslöshet igen.

Höjningen av taket föreslås börja gälla den 1 maj 2015. Däremot föreslås ingen ändring av dagens avtrappning i ersättning, från 80 till 70 procent efter 200 dagar och till 65 procent efter 300 dagar.

I regeringens budgetproposition finns även planer på att återställa de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Återställningen ska ske i två steg och hela sänkningen ska vara borta senast slutet av nästa år, enligt förslaget.

 

Fakta: Fler får 80 procent

Höjningen av taket gör att alla som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden kan få 80 procent av sin inkomst i ersättning från a-kassan under de första 100 dagarna. I dag är den siffran 18 700.
Höjningen genomförs under förutsättning att regeringen får igenom sin budget i riksdagen.

Källa: Regeringen.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här