Nyheter A-kassan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Regeringen: Taket i a-kassan ska höjas

Höjt tak i a-kassan var ett av Socialdemokraternas vallöften. I går meddelade regeringen att detta kan bli verklighet från 1 maj nästa år.

Publicerad 10 oktober 2014
inlinebild
Karin Pettersson, HRAK, välkomnar beskedet. Foto: Rebecka Uhlin

– Taket i a-kassan har urholkats under många års tid. Som det ser ut nu så är det få som kommer upp i en inkomstrelaterad försäkring, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Förslaget ingår i budgetpropositionen för 2015, och innebär att högsta möjliga ersättning från a-kassan blir 910 kronor per dag under de första 100 dagarna. I dag är taket 680 kronor. Efter de 100 första dagarna föreslås högsta dagersättning bli 760 kronor. Även grundbeloppet, det så kallade golvet, i a-kassan höjs med cirka 45 kronor per dag.

Karin Pettersson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, välkomnar beskedet.
– Vi är mycket nöjda med beskedet om höjning av både tak och golv i försäkringen. Detta har vi önskat till våra medlemmar i över tio år. En stor andel av HRAK:s arbetslösa medlemmar kommer att bli tryggare. Tillsammans med beslutet om borttaget av arbetslöshetsavgiften tidigare i år ser vi att arbetslöshetsförsäkringen blir ett bra stöd vid arbetslöshet igen.

Höjningen av taket föreslås börja gälla den 1 maj 2015. Däremot föreslås ingen ändring av dagens avtrappning i ersättning, från 80 till 70 procent efter 200 dagar och till 65 procent efter 300 dagar.

I regeringens budgetproposition finns även planer på att återställa de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Återställningen ska ske i två steg och hela sänkningen ska vara borta senast slutet av nästa år, enligt förslaget.

 

Fakta: Fler får 80 procent

Höjningen av taket gör att alla som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden kan få 80 procent av sin inkomst i ersättning från a-kassan under de första 100 dagarna. I dag är den siffran 18 700. Höjningen genomförs under förutsättning att regeringen får igenom sin budget i riksdagen. Källa: Regeringen.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.