Nyheter KRIMINALITET

Polisens kroglista får grönt ljus

Polisen i Sundsvall skickade ut en lista på kriminellt belastade personer som de inte tyckte skulle släppas in på krogarna. En utredning har nu kommit fram till att det var i sin ordning.

Publicerad 9 mars 2023
Polisens kroglista får grönt ljus
Krogar som portar kriminella tar samhällsansvar, menar Henrik Blusi, chef för områdespolisen Sundsvall Timrå. Foto: Istockphoto, Polisen

En lista med nio namngivna personer med kriminell livsstil skickades ut till krogar i Sundvall. Tanken var att de inte borde släppas in. Listan anmäldes av en privatperson som ifrågasatte lämpligheten. Nu har den utretts av Särskilda åklagarkammaren som utreder brott av poliser. De kom fram till att listan var okej.

Henrik Blusi, chef för områdespolisen Sundsvall Timrå, är inte förvånad. 
– Polismyndigheten har inte brutit mot offentlighets- och sekretesslagen. Vi har tagit hänsyn till både de personer som det gällde, personal på krogarna och tredje man.  

På vilket sätt har ni tagit hänsyn till personalen?
– Det fanns en hotbild runt personerna på listan, de kunde till exempel påträffas i skyddsväst. Om de gör det och går ut på krogen följer hotbilden med och då hamnar personal och tredje man i en risksituation och kan utsättas för grovt våld.

Krogarna har, enligt Henrik Blusi, varit positiva till listan.
– De vill inte användas som skyltfönster för kriminell verksamhet och ha gäster som hanterar narkotika.

Polisen bad inte uttryckligen att krogarna skulle porta personerna, säger Henrik Blusi.
– Vi lämnar information till dem om att detta är personer som ägnar sig åt brottslig verksamhet. Sedan får krogarna själva välja att porta personerna. Men självfallet var vårt syfte att lyfta att de inte borde släppas in.

Han ser ingen större svårighet i att personal får till uppgift att stoppa kriminellt belastade personer i dörren.
– Krogar portar folk hela tiden av olika skäl. En del är för fulla, en del uppträder på ett dåligt sätt eller har fel kläder. Varför då inte porta kriminella? Det handlar om att ta samhällsansvar.

Polisen i Sundsvall fortsätter nu att samarbeta med krogarna.
– Vi har hög synlighet, besöker krogarna i reflexvästar, stöttar ordningsvakter och så kan krogarna ringa direkt till oss, säger Henrik Blusi.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här