Nyheter Kriminalitet

Krogpersonal skulle porta kriminella

Polisen i Sundsvall bad krogar att porta nio män med kriminella kopplingar. Nu utreds om det var rätt att gå ut med en sådan lista. Oavsett är det mycket begärt att anställda ska stå upp mot yrkeskriminella, säger Mattias af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Publicerad 16 februari 2023 Kommentera
Krogpersonal skulle porta kriminella
Mattias af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättsskydd, kommenterar önskemålet från polisen i Sundsvall. Foto: Istockphoto, LO-TCO Rättsskydd

Släpp inte in de här unga männen, för de använder krogarna som ett skyltfönster för en kriminell livsstil. Ungefär så löd önskemålet som Polisen skickade ut till ett antal krogar i Sundsvall, enligt Sundsvalls tidning. 

Personal på restaurangerna skulle då kunna få som arbetsuppgift att stoppa dessa personer i dörren. De flesta på listan har begått narkotikabrott och en del är även fällda för misshandel. Krögare har ställt sig frågande till uppmaningen.

Det kan vara nog så jobbigt att avvisa någon som är för full.

Anders Frederiksen, HRF
Anders Frederiksen.
Foto: Madeleine Andersson

Anders Frederiksen, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket avdelning Mitt, har inte fått några frågor från medlemmar och vet inte hur krogarna i praktiken har hanterat önskemålet att porta vissa namngivna personer. Men han tycker att listan är märklig.
– Det kan vara nog så jobbigt att avvisa någon som är för full, och här handlar det om folk med våldskapital.

Vad ska man som anställd göra om arbetsgivaren kommer med en sådan begäran?
– Ta en diskussion till att börja med. Sedan är det ju en arbetsmiljöfråga där man kan kontakta regionalt skyddsombud genom sin lokala HRF-avdelning. Det ska finnas en policy gällande hot och våld och göras en riskanalys.

Att beordra någon att stå upp mot yrkeskriminella kan inte sägas ingå i arbetsskyldigheten.

Mattias af Malmborg, LO-TCO Rättsskydd
Mattias af Malmborg.
Foto: LO-TCO Rättsskydd

Att begära att personal ska stoppa yrkeskriminella från att komma in på krogen ingår knappast i arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbete, säger Mattias af Malmborg, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. 
– Om en krögare ber en anställd att måla en vägg är det nog bara att göra det. Men att beordra någon att stå upp mot yrkeskriminella kan inte sägas ingå i arbetsskyldigheten. Skulle detta komma upp i Arbetsdomstolen tror jag inte att de skulle anse att det var rätt.

En krögare har rätt att bestämma vem som får komma in på stället, så länge ingen utsätts för diskriminering. Det ingår i den så kallade kontraktsfriheten man har som privat näringsidkare. Alltså får ordningsvakter, entrévärdar och annan personal sålla bland gästerna. 

Men det är förknippat med särskild risk att stoppa någon för att denne står på en lista över kriminella som polisen skickat ut, säger Mattias af Malmborg. 
– Det måste till en ordentlig riskanalys när det finns uppenbara risker för hot och våld. Dessutom skulle det absolut vara en viktig förändring av verksamheten som ska förhandlas enligt mbl § 11, eller mbl § 13 om det saknas kollektivavtal. 

Chefen för områdespolisen Sundsvall Timrå, Henrik Blusi, vill för närvarande inte kommentera utskicket. Han hänvisar till att listans lämplighet utreds av en särskild enhet. En privatperson har även gjort en anmälan som särskilda åklagarkammaren ska ta ställning till.