Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nytt avtal ger anställda ökad chans att få del av potten

Den som inte får del av lönepotten ska erbjudas utbildning för att kunna få upp sin lön senare. Det är en principiellt viktig nyhet i det nya avtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och Arbetsgivaralliansen.

Publicerad 19 augusti 2004

Lönehöjningarna är samma som i SHR-avtalet. De utgående lönerna höjs med 450 kronor per månad i år och nästa år och 600 kronor år 2006. Hälften av höljningen är lika till alla, hälften går till en lokal pott, som fördelas efter förhandlingar på arbetsplatsen.
Lönepotten är till för den som utvecklas i sitt jobb och till exempel tar på sig nya arbetsuppgifter.

Den som inte får del av potten, på grund av att han eller hon inte har utvecklats, får i det nya avtalet en andra chans. Arbetsgivaren får ansvar för att den personen erbjuds vidareutbildning, att pröva på nya arbetsuppgifter eller annat, som gör att den anställde utvecklas och lär sig mer. Efter det ska fack och arbetsgivare ta upp en ny förhandling om lönen.
– Den här skrivningen har vi inte i några andra avtal, säger Malin Ackholt, ombudsman på HRF, som har förhandlat tillsammans med Ewa Silfverberg-Liljeros.
– Det här är en bra sak för medlemmarna, säger Malin Ackholt.

Ob-ersättningen höjs med 1:50 per timme från 1 september nästa år.
Ungdomar som ännu inte har fyllt 20 år får halva den höjning som de äldre får.
Avtalet gäller i tre år, till och med 30 april år 2007.
Det gäller för de anställda vars arbetsgivare är med i Arbetsgivaralliansen. Den största gruppen arbetsgivare är idrottsföreningar men även andra ideella organisationer som har en anläggning med servering.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här