Nyheter avtal 2016

Nytt avtal för Samhall

Löneökning på 2,2 procent och avtalslängd på ett år. Efter långa förhandlingar har Samhalls anställda nu fått ett nytt kollektivavtal.

Publicerad 18 oktober 2016
Nytt avtal för Samhall
Nytt kollektivavtal för 20 000 av Samhalls anställda. Foto: Samhall

LO-förbunden och Almega Samhallförbundet har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för Samhalls anställda. Avtalet gäller från den 1 oktober och berör cirka 20 000 anställda inom Samhall.

Förhandlingarna strandade i början av september. Parterna hade då kört fast på frågan om utvecklingsanställningar, tidsbegränsade anställningar till lägre lön för människor som på olika sätt står långt från arbetsmarknaden.

Fack och arbetsgivare har nu enats om ett regelverk som bland annat innebär att utvecklingsanställda inte ska ha ensamarbete eller jobba övertid, skriver LO i ett pressmeddelande.
– Det är bra att vi kommit överens om ett regelverk som ska göra det lättare för långtidsarbetslösa med funktionsnedsättning att komma in på arbetsmarknaden, säger Ann-Marie Stenberg som varit ansvarig för LO-förbundens förhandlingar.

Förutom Hotell- och restaurangfacket har LO-förbunden Fastighets, GS, Handels, IF Metall, Seko samt Kommunal medlemmar i Samhalls olika verksamheter.