Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Norska hotellstrejken avblåst

Efter 33 dagars konflikt är hotellstrejken i Norge över. De anställda får högre lön och bättre ob-ersättningar. Och prinsessbröllopet i Trondheim kan genomföras utan störningar på fredag.

Publicerad 21 maj 2002

Strejken, som startade den 14 april, tog slut i pingsthelgen, när avtalet blev klart.
Den viktigaste stridsfrågan har varit ersättningarna för obekväm arbetstid. De höjs i det nya avtalet. OB-ersättningen betalas från klockan 14 på lördagen och höjs till 19 kronor i timmen. Kvällstillägget ökar med 10 kronor i timmen och natten räknas från klockan 24.00, en timme tidigare än förut. Nya nattillägget blir 35 kronor i timmen.
Lönerna höjs mest för dem som har yrkesutbildning och lång anställningstid.
Alla anställda får 2:75 i timmen. Ytterligare 2 kronor i timmen betalas till de lägst avlönade, till anställda med fackbrev (yrkesutbildning) och till alla med fyra års yrkesvana.
Dessutom får anställda som varit i samma företag i 20 år eller mer ett tillägg på 1 240 kronor per månad.
– Vi har prioriterat dem som lever av branschen, säger förbundsordföranden Jens Hoel till HRAF:s nättidning.
Strejken är alltså avblåst och därmed räddas också det norska prinsessbröllopet från störningar. Prinsessan Märtha Louise ska gifta sig med Ari Behn i Nidarosdomen i Trondheim på fredag och facket planerade att skicka upp strejkvakter för att kanta kortegevägen. Hovet hade också hunnit avbeställa tårtor, middag och servitörer från ett av de strejkdrabbade hotellen i Trondheim. Nu kan alltså festen genomföras enligt de tidigare planerna.
Medlemmarna i norska Hotell och restaurang ska nu rösta om det nya avtalet.

Läs mer:
Norska fackets hemsida www.hraf.no
Hotellstrejk stör norska prinsessbröllopet 02-05-07
Strejk på 100 norska hotell 02-05-07
Norska hotellstrejken utvidgas 2002-04-30
Svenska måste jobba på strejkande norskt hotell 02-04-23
Nästan 2000 strejkande i Norge 02-04-22
Norska strejken växer 02-04-16
Norska facket strejkar för bättre OB 02-04-15

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här