Nyheter

Norska hotellfacket i stor strejk

I Norge strejkar 6 000 norska hotell- och restauranganställda efter att förhandlingarna mellan facket Fellesforbundet och arbetsgivarna brutit samman.

Publicerad 25 april 2016
Norska hotellfacket i stor strejk
Scandic Bergen City är ett av hotellen som håller stängt för hotellgäster på grund av strejken. Foto: Scandic hotels.
Jörn Eggum, förbundsledare för norska Fellesforbundet.
Jörn Eggum. Foto: Fellesförbundet.

Konflikten gäller de största hotell- och restaurangavtalen i Norge, de så kallade Riksavtalen. Trots medling har parterna, facket Fellesforbundet och arbetsgivarna i NHO Reiseliv, inte kommit överens, och i går bröt förhandlingarna samman. Knäckfrågan är möjligheten till lokala löneförhandlingar, som facket har krävt.
– Oavsett vad man läser eller hör så handlar denna konflikt om rättvisa. Om rätten att sitta vid bordet. Denna strejk handlar om att arbetsgivaren inte har infriat vårt viktigaste krav, nämligen möjligheten att förhandla direkt med arbetsgivaren. Möjligheten att lyfta vardagens arbetshjältar, säger förbundsledare Jörn Eggum i ett pressmeddelande.

I går gick nästan 3 500 anställda på drygt 300 branscharbetsplatser ut i strejk. I måndags meddelande Fellesforbundet att strejken utvidgas med 2 500 anställda på drygt 200 arbetsplatser. Den utvidgade strejken inleds på lördag den 30 april.

Fakta: Fellesforbundet

Fellesforbundet är det norska facket för bland annat hotell- och restauranganställda. Sammanlagt har förbundet runt 143 000 medlemmar i olika yrkeskategorier.

Facket har också krävt större höjningar till de lägst betalda grupperna, något som arbetsgivarna sagt nej till.
– Många av våra medlemmar har halkat efter i löneutvecklingen i förhållande till andra grupper. Våra medlemmar på Riksavtalen tillhör dem som tjänar allra minst och som förtjänar ett lyft. Vi uppfattar därför arbetsgivarnas hållning som en önskan om att hålla nere de lägsta lönerna, säger förbundssekreterare Clas Delp som skött förhandlingarna för fackets räkning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här