Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Norrmän får rösta om medlarnas lönebud

Det norska hotell- och restaurangfacket krävde en löneökning på 4,1 procent. Arbetsgivarna ville inte höja lönen alls. Nu ska medlemmarna rösta om medlarnas bud på 2,5 procent.

Publicerad 7 april 2004

Efter långa timmars tvångsmedling kom medlarna med ett bud. 1:50 norska kronor mer i timmen till alla och 50 öre mer på de arbetsplatser där timlönerna ligger under 119:21 kronor.
Facket har beräknat att förslaget från medlarna motsvarar en löneökning på 2,5 procent.

– Våra mycket måttliga krav var på 4,1 procent. Vi kunde tänka oss att jämka lite under förhandlingarna, men motparten ville inte ändra sig på något område, säger norska HRAF:s förbundsordförande Eli Ljungren till Hotell- og restaurantarbeideren.

Arbetsgivarna vill också att ett låglönetillägget ska fördelas lokalt ute på arbetsplatserna. Men facket protesterar. Lokala förtroendevalda har inte tillgång till den typ av statistik som är nödvändig för att modellen ska fungera, och det vet arbetsgivarna mycket väl, menar facket.

Oenigheten handlar inte bara om lönerna. Arbetsgivarna ska också helt ha ignorerat fackets förslag om att införa en branschpremie, där en viss procent av pengarna vid årets uppgörelse ska sättas undan i en pott. Pengarna skulle användas för att på olika sätt stödja det seriösa och organiserade arbetslivet.

Fackörbundets ledning föreslår ett nej till budet. Men HRAF:s 10 000 medlemmar ska få rösta om saken. Säger de också nej så blir det nya förhandlingar.

Fotnot:100 norska kronor motsvarar ungefär 110 svenska.

Läs mer:
Norska facket på väg mot strejk. Läs mer här>>
Här hittar du norska hotell- och restaurangfackets sida: http://www.hraf.no/

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här