Nyheter utbildning

Miljonarv ger nytt stipendium för branschelever

Karin Lekander, rektor på Wisbygymnasiet, fick nyligen en överraskning: en man hade testamenterat nästan en miljon kronor till skolans restaurang- och livsmedelsprogram. Syftet? Att uppmuntra elever ”som visar håg och fallenhet för yrket”.

Publicerad 12 september 2023
Miljonarv ger nytt stipendium för branschelever
Karin Lekander, rektor för hotell- och restaurangutbildningarna på Wisbygymnasiet, tycker att det känns roligt att få möjlighet att inrätta ett nytt stipendium. Foto: Mostphotos/Wisbygymnasiet

Det var en journalist som först berättade för Karin Lekander, rektor på Wisbygymnasiet, att en stor summa pengar testamenterats till skolans restaurang- och livsmedelsprogram. Den avlidne, en man vid namn Georg Hall, ville att pengarna ska användas för att uppmuntra elever ”som visar håg och fallenhet för yrket”.

– Det känns ju väldigt, väldigt roligt. Besöksutbildningarna är jätteviktiga för oss här på Wisbygymnasiet, så det ligger väl i linje med skolans inriktning, säger Karin Lekander.

Hon berättar att hon var i kontakt med Georg Hall för något år sedan.

– Han undrade hur man skulle göra om man ville skapa ett stipendium. Bakgrunden som han sade då var att hans fru hade gått en hushållsteknisk utbildning, och att det hade varit en så fin tid i hennes liv. Nu ville han ge andra ungdomar den chansen.

Vi är väldigt glada att
några av våra elever kommer att kunna ta del av det här.

Än så länge vet de inte hur mycket pengar skolan kommer att få, bouppteckningen måste avslutas först.

– Vi har hört att det kommer att ligga mellan 700 000 och 800 000 kronor efter omkostnader, men vi får se, säger Karin Lekander.

Planen är att tillsätta en liten grupp som ska arbeta fram ramarna kring stipendiet, berättar hon.

– Det ska var tydligt och transparent. Vi är väldigt glada att några av våra elever kommer att kunna ta del av det här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här