Nyheter SJUKPENNING

Medlem fick rätt mot Försäkringskassan

En HRF-medlem har fått rätt till sjukpenning, efter en dom i kammarrätten. ”Hon är jätteglad. Det är en form av upprättelse” säger förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg som företrätt medlemmen. 

Publicerad 22 april 2020
Medlem fick rätt mot Försäkringskassan
En HRF-medlem blev sjuk 2014. Nu har hon fått rätt mot Försäkringskassan. (Kvinnan på bilden är inte densamma som i texten.) Foto: Colourbox

Medlemmen opererades akut sommaren 2014. Det var en rutinoperation, men flera komplikationer tillstötte och medlemmen behövde intensivvård. Läget var så illa att det påverkade henne kroniskt, både fysiskt och neurologiskt.

Kvinnan blev sjukskriven och behandlades för sina besvär. Efter en tid nekades hon fortsatt sjukpenning och tvingades i stället skriva in sig på arbetsförmedlingen.

Eva-Lotta Ramberg. Foto: Anna-Lena Lundqvist

– Hon fick beskedet från Försäkringskassan att hon kunde ta ett normalt förekommande arbete. Men hon höll knappt ihop, säger Eva-Lotta Ramberg.

Det konstaterade också arbetsförmedlingen, som efter en utredning slog fast att medlemmen helt saknade möjligheter att jobba, även om man anpassade arbetet.

Ett halvår senare fick medlemmen sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Men fortfarande nekades hon sjukpenning för den period hon inte arbetat.

– Det är olika beslut på samma underlag. Det framstår ju som tämligen ologiskt för den enskilde att ha samma diagnoser, samma medicinska handlingar och ändå bedöms man ha arbetsförmåga och får inte sjukpenning. Men några månader senare har man inte någon arbetsförmåga för all överskådlig framtid och beviljas ersättning, säger Eva-Lotta Ramberg.

HRF överklagade Försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten, som valde att gå på kassans linje.
– Jag tror inte att man satte sig in i ärendet på ett tillräckligt sätt. Det framgår ju av det medicinska underlaget att vår medlem inte var arbetsför.

Medlemmen tog frågan vidare till kammarrätten med HRF:s hjälp, och fick rätt till slut.
– Att inte bli trodd, att bli ifrågasatt är nästan det värsta för människor som är sjuka. Att få upprättelse betyder minst lika mycket som pengarna hon får nu, säger Eva-Lotta Ramberg.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Krogar dåliga på att förebygga belastning

Det finns stora brister i hur arbetsplatser hanterar risken för belastningsskador. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste inspektion. Restaurangerna hörde till de tre verksamheter som fick flest anmärkningar.

Publicerad 26 oktober 2020 Kommentera
Krogar dåliga på att förebygga belastning
Restauranger har ofta brister när det gäller att förebygga belastningsskador. Foto: Colourbox

Arbetsmiljöverket har under två veckor inspekterat 1 390 arbetsplatser för att undersöka vad de gör för att minimera risken för belastningsskador. Detta är alla arbetsplatser skyldiga att göra, genom att undersöka, riskbedöma och informera.

Inspektionerna visar att det förebyggande arbetet inte sköts som det ska. Fler än hälften av arbetsplatserna med 5 till 19 anställda hade brister, liksom nästan hälften av dem med 20 till 49 anställda. Det var något bättre på större arbetsplatser.
– Den vanligaste bristen var att de inte undersökt och riskbedömt tillräckligt. En del hade inte gjort det alls, andra hade gjort det men missat något, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.

De tre verksamheter som fick flest anmärkningar var restauranger, handel och flyttjänster. Övriga inspekterade var bland annat tillverkningsindustri, bilverkstäder och begravningsbyråer.

Hej Gäst MALIN MENDEL

Malin Mendel vill ha hemmakänsla

Utrikeskorrespondenten och kokboksförfattaren Malin Mendel gillar grönt och hemtrevligt.

Publicerad 22 oktober 2020 Kommentera
Malin Mendel vill ha hemmakänsla
Malin Mendel med David Batra. Foto: Peter Wixtröm/TT

Vad får dig att trivas som gäst?
Personliga hotell i gamla byggnader som serverar mat som känns hemlagad. Det kan vara enkelt, men med stil. Men viktigast är att personalen behandlas bra, och att hotellet är klimat- och miljövänligt.

Bästa hotellupplevelsen?
– I Delhi brukar jag bo hos en äldre dam som gjort om sin villa till ett hotell. Hon kramar mig alltid när jag kommer dit, det är som att bo hemma hos någon. På kvällarna kan man äta familjens hemlagade mat vid ett långbord, med gäster från hela världen.

Något från Indien som du skulle vilja fanns i Sverige?
– I Indien är vegetarisk mat det vanligaste. Ofta serveras en thali, en tallrik med olika rätter som bildar en perfekt komponerad måltid. I Sverige kan man få en grillad palsternacka och då undrar man ju var är proteinet?

Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här