En HRF-medlem har fått rätt till sjukpenning, efter en dom i kammarrätten. ”Hon är jätteglad. Det är en form av upprättelse” säger förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg som företrätt medlemmen.

Medlemmen opererades akut sommaren 2014. Det var en rutinoperation, men flera komplikationer tillstötte och medlemmen behövde intensivvård. Läget var så illa att det påverkade henne kroniskt, både fysiskt och neurologiskt.
Kvinnan blev sjukskriven och behandlades för sina besvär. Efter en tid nekades hon fortsatt sjukpenning och tvingades i stället skriva in sig på arbetsförmedlingen.

– Hon fick beskedet från Försäkringskassan att hon kunde ta ett normalt förekommande arbete. Men hon höll knappt ihop, säger Eva-Lotta Ramberg.
Det konstaterade också arbetsförmedlingen, som efter en utredning slog fast att medlemmen helt saknade möjligheter att jobba, även om man anpassade arbetet.
Ett halvår senare fick medlemmen sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Men fortfarande nekades hon sjukpenning för den period hon inte arbetat.
– Det är olika beslut på samma underlag. Det framstår ju som tämligen ologiskt för den enskilde att ha samma diagnoser, samma medicinska handlingar och ändå bedöms man ha arbetsförmåga och får inte sjukpenning. Men några månader senare har man inte någon arbetsförmåga för all överskådlig framtid och beviljas ersättning, säger Eva-Lotta Ramberg.
HRF överklagade Försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten, som valde att gå på kassans linje.
– Jag tror inte att man satte sig in i ärendet på ett tillräckligt sätt. Det framgår ju av det medicinska underlaget att vår medlem inte var arbetsför.
Medlemmen tog frågan vidare till kammarrätten med HRF:s hjälp, och fick rätt till slut.
– Att inte bli trodd, att bli ifrågasatt är nästan det värsta för människor som är sjuka. Att få upprättelse betyder minst lika mycket som pengarna hon får nu, säger Eva-Lotta Ramberg.
Dom nr vore intressant, så det går att läsa hela domen.
Kammarrättens motivering kan vara till stor nytta för andra i liknande situation.
Hej Boel!
Eftersom medlemmen i det här fallet vill vara anonym väljer vi att inte skriva ut domnumret. Ibland kan det dessutom vara svårt att dra generella slutsatser av en dom, eftersom det är så mycket som har betydelse för hur rätten dömer. Men jag kan citera ur domskälen:
”Såväl den medicinska utredningen som utvärderingen från Arbetsförmedlingen ger stöd för att XX:s arbetsförmåga är påtagligt begränsad, främst på grund av stora kognitiva svårigheter. Med hänsyn till hennes begränsningar kan hon inte antas leva upp till de krav och förväntningar som arbetsgivare på den öppna arbetsmarknaden allmänt sett har när det gäller t.ex. arbetsprestationer och arbetstakt.”