Nyheter SJUKPENNING

Medlem fick rätt mot Försäkringskassan

En HRF-medlem har fått rätt till sjukpenning, efter en dom i kammarrätten. ”Hon är jätteglad. Det är en form av upprättelse” säger förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg som företrätt medlemmen. 

Publicerad 22 april 2020
Medlem fick rätt mot Försäkringskassan
En HRF-medlem blev sjuk 2014. Nu har hon fått rätt mot Försäkringskassan. (Kvinnan på bilden är inte densamma som i texten.) Foto: Colourbox

Medlemmen opererades akut sommaren 2014. Det var en rutinoperation, men flera komplikationer tillstötte och medlemmen behövde intensivvård. Läget var så illa att det påverkade henne kroniskt, både fysiskt och neurologiskt.

Kvinnan blev sjukskriven och behandlades för sina besvär. Efter en tid nekades hon fortsatt sjukpenning och tvingades i stället skriva in sig på arbetsförmedlingen.

Eva-Lotta Ramberg. Foto: Anna-Lena Lundqvist

– Hon fick beskedet från Försäkringskassan att hon kunde ta ett normalt förekommande arbete. Men hon höll knappt ihop, säger Eva-Lotta Ramberg.

Det konstaterade också arbetsförmedlingen, som efter en utredning slog fast att medlemmen helt saknade möjligheter att jobba, även om man anpassade arbetet.

Ett halvår senare fick medlemmen sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Men fortfarande nekades hon sjukpenning för den period hon inte arbetat.

– Det är olika beslut på samma underlag. Det framstår ju som tämligen ologiskt för den enskilde att ha samma diagnoser, samma medicinska handlingar och ändå bedöms man ha arbetsförmåga och får inte sjukpenning. Men några månader senare har man inte någon arbetsförmåga för all överskådlig framtid och beviljas ersättning, säger Eva-Lotta Ramberg.

HRF överklagade Försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten, som valde att gå på kassans linje.
– Jag tror inte att man satte sig in i ärendet på ett tillräckligt sätt. Det framgår ju av det medicinska underlaget att vår medlem inte var arbetsför.

Medlemmen tog frågan vidare till kammarrätten med HRF:s hjälp, och fick rätt till slut.
– Att inte bli trodd, att bli ifrågasatt är nästan det värsta för människor som är sjuka. Att få upprättelse betyder minst lika mycket som pengarna hon får nu, säger Eva-Lotta Ramberg.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här